Скоро светът може да стане свидетел на първото в историята военно учение в околоземна орбита, като космическите сили на САЩ най-накрая ще оправдаят името си и ще използват военна сила в Космоса.

Космическите сили, които са обект на подигравки заради това, че са приели логото на "Стар Трек" за свое собствено лого, напоследък активизират дейността си в Космоса. Освен че изпрати астронавт на Международната космическа станция, Силите планират да проведат мисия за тактическо реагиране в Космоса (TacRS), наречена VICTUS HAZE.

В рамките на теста две компании - Rocket Lab National Security и True Anomaly - "ще упражнят реалистичен сценарий за реакция на заплахи в демонстрация на осъзнаване на космическата област в орбита". Упражнението може да включва хаотично поведение на единия спътник или маневриране в близост до другия. След това вторият спътник ще предприеме ответни действия, за да защити спътника или да възпре "вражеския" спътник от атака.

Макар всичко това да изглежда в сферата на научната фантастика, САЩ са притеснени от потенциални конфликти в Космоса, тъй като Китай провежда множество мистериозни тестове в ниска околоземна орбита.

"Броят и сложността на противниковите заплахи в Космоса непрекъснато нарастват. За да можем бързо да реагираме на тези заплахи, трябва да предоставим най-модерните възможности на TacRS, които САЩ могат да предложат", заяви подполк. Маккензи Бирченоу, ръководител на материалната част на Space Safari, в изявление, с което обяви демонстрацията през август 2023 г. "VICTUS HAZE ще ни помогне да осигурим предимството, от което се нуждаем, за да оценим заплахите и да продължим способността си за свободно маневриране в Космоса."

"Признаваме значителната възможност да използваме иновациите на комерсиалната космическа индустрия, за да се противопоставим на Китай като темпова заплаха за Америка", добави в изявление полк. Брайън Макклейн, програмен ръководител на Командването за космически системи за космическа осведоменост и бойна мощ, като назова конкретно Китай.

Очаква се общата стойност на проекта да бъде около 92 млн. долара, като True Anomaly ще набере около 30 млн. долара вътрешен частен капитал за него. True Anomaly все още има да работи по допълнителни демонстрации преди VICTUS HAZE, но ако всичко върви добре, Космическите сили на САЩ трябва да проведат първото си военно учение в орбита през 2025 г.

Снимка: Unsplash

Виж още: SanDisk ще пусне първата в света SD карта с капацитет 4 TB през 2025 г.