Краткият отговор на този въпрос е „Разбира се, че не“. Глобалното затопляне е това, което се политизира с ужасяващи темпове, но все пак науката открива притеснителни знаци и трябва да им обърнем внимание.

Изпълнена с гъста растителност, кръстосващи динозаври и умерен климат, подобен на този в днешна Италия, Антарктида през периода креда е била съвсем различен континент.

В продължение на много милиони години, когато Земята се е наслаждавала на своята нагорещена атмосфера, Антарктида е била процъфтяващо местообитание за различни видове - дори и след динозаврите. Допреди около 34 милиона години (между епохите еоцен и олигоцен), когато драматична промяна в климата създава „ледени къщи“ на полюсите на планетата.

Сега ново изследване, проведено от Университета на Ексетър, Университета на Хертфордшир и Британската антарктическа служба, показва, че най-студеният регион в света може да претърпи обратна климатична промяна. Новото изследване, публикувано в списание Nature Geoscience, показва, че растителната покривка на Антарктическия полуостров се е увеличила десетократно за почти четири десетилетия, заменяйки типичния покрит със сняг пейзаж с кичури мъх. След като анализират Антарктическия полуостров - чийто връх се намира на около 900 километра южно от най-южната точка на Южна Америка - в продължение на 35 години, учените откриват, че един квадратен километър растителност е нараснал до 12 квадратни километра, като неравна част от този растеж се наблюдава от 2016 г. до 2021 г. със скорост от около 0.4 квадратни километра на година.

„Пейзажът все още е почти изцяло доминиран от сняг, лед и скали, като само малка част от него е колонизирана от растителен живот“, казва Томас Роланд от Университета на Ексетър в изявление за пресата. „Но тази малка част е нараснала драстично - това показва, че дори тази огромна и изолирана „дива природа“ е засегната от антропогенното изменение на климата.“

Антарктическите ледени ядра разкриха, че континентът се затопля поне два пъти по-бързо от други части на планетата и това е така, защото антропогенните климатични промени са променили албедото - частта от слънчевата светлина, която белият пейзаж отразява обратно в Космоса - на ледените шапки. Тъй като повече лед се топи в голия пейзаж и океана, топлината се абсорбира и се създава положителна обратна връзка, която повишава температурите.

Няма признаци, че това засилено озеленяване в Антарктида ще се забави, и макар изследователите да признават, че почвата на континента е бедна, а в някои случаи - несъществуваща, мъхът е добре познат пионерски вид, който може да се установи в безплодна среда и в крайна сметка да вложи органични материали в почвата. Това може да направи континента подходящ за появата на повече растения и което е най-опустошително, може да стане подходяща почва за инвазивни видове, внесени чрез екотуризъм или научни експедиции.

Макар че климатът не е толкова умерен, колкото беше преди, затоплянето на Антарктика носи със себе си безброй предизвикателства. И сега учените бързат да разберат какво могат да донесат тези промени на една от най-уязвимите екосистеми в света.

Снимка: Unsplash

Виж още: Тази ИИ симулация показва как бихте могли да изглеждате в бъдещето със смразяваща точност