На това новопубликувано изображение от космическия телескоп "Хъбъл" е изобразена синята компактна галактика джудже NGC 5253, както е видяна от канала с висока разделителна способност (HRC) на усъвършенстваната камера за наблюдения (ACS) на "Хъбъл".

ACS е научен инструмент от трето поколение на "Хъбъл" и е инсталиран през 2002 г. като част от обслужващата мисия 3B. Първоначално той имаше три подинструмента или "канала". Каналът Wide Field Channel (WFC), както подсказва и името му, и името на ACS, се използва за изследване на широки полета от далечни и слаби галактики, включително известното ултрадълбоко поле на Хъбъл, докато каналът Solar Blind Channel е оптимизиран за наблюдение на ултравиолетовата светлина, излъчвана от планети като Юпитер, като блокира слънчевата светлина. И двата канала все още функционират.

HRC е третият канал и е предназначен за близък и изключително подробен поглед към центъра на небесни обекти като центровете на галактики, звездни купове и области на звездообразуване. Високата му разделителна способност позволява на астрономите да различават много звезди на малка площ, което им позволява да изследват плътни региони в дълбочина. NGC 5253, звездна галактика, изпълнена с необикновени звездни купове и непрекъснато формиращи се звезди, е идеална цел за ACS с HRC. Това изображение показва в детайли ядрото на галактиката, където сред тъмните облаци прах се крият суперзвездни купове.

HRC работи само около пет години - между инсталирането на ACS и повредата в електрониката през 2007 г., която го изключва от мрежата. Докато ACS беше частично ремонтиран по време на последната обслужваща мисия на Хъбъл през 2009 г., HRC не можа да бъде възстановен. Поради това близки изображения с висока разделителна способност на ядрата на галактиките като това са голяма рядкост.

Снимка: Unsplash/ESA/Hubble & NASA, W. D. Vacca

Виж още: Ако искаме хора да живеят на Луната се нуждаем от космическа медицина