Астронавтът на НАСА и генерал-майор от военновъздушните сили на САЩ Уилям Андерс почина по-рано тази седмица, след като самолетът му се разби близо до дома му в щата Вашингтон. Андерс беше част от първата мисия на НАСА, САЩ и човечеството с екипаж на Луната, след като през 1968 г. той летя до най-близкото космическо тяло на Земята по време на мисията „Аполо 8“. Астронавтът, изтребител и пилот-изпитател влезе в историята с емблематичната си снимка на Земята от Луната, наречена „Изгревът на Земята“. Подобно на другите му постижения, тази снимка е още една първа, тъй като става първото цветно изображение на Земята от Луната. Синът на Андерс потвърди катастрофата и резултата от нея пред Асошиейтед прес.

Като летец през целия си живот след пенсионирането си Андерс създава фондация „Наследство“. Въпреки че историческата му лунна мисия е наречена „Аполо 8“, тя е втората успешна мисия с екипаж от програмата Аполо и първата, при която хора стигат до Луната. Андерс е придружаван от астронавтите на НАСА Франк Борман и Джеймс Ловел, като Борман е командир, а Ловел пилотира космическия кораб и е най-опитният член на екипажа.

Тъй като при мисиите „Аполо“ лунният модул и превозното средство за връщане бяха в един пакет, НАСА трябваше да назначи двама пилоти. Единият от тях щеше да управлява командния модул, а другият щеше да отговаря за навигацията на лунния модул до и от лунната повърхност. За „Аполо 8“ Андерс беше астронавтът, обучен да управлява лунния модул, което означаваше, че той имаше по-лесен полет, тъй като НАСА не можеше да сертифицира лунния спускаем апарат на „Аполо 8“ за полет.

В резултат на това, въпреки че „Аполо 8“ е първият полет на човек до Луната, екипажът е ограничен до обикаляне на Луната, вместо да се приземи. В рамките на обучението и тестовете на НАСА първо е било предвидено да се тества лунният модул в околоземна орбита като част от „Аполо 8“, но агенцията е била принудена да се откаже от тези планове и вместо това да изпрати командния модул на Луната.

Макар че Андерс не е трябвало да управлява лунния модул, той все пак успява да влезе в историята с този полет. Най-емблематичният му принос към космическата програма по собствените му думи е тази снимка и работата му, за да гарантира, че командният модул ще остане стабилен по време на първата си лунна мисия. Заедно със Земята Андерс прави и снимки на лунната повърхност, които помагат при бъдещите мисии на „Аполо“.

Администраторът на НАСА Бил Нелсън почете паметта на Андерс в публикация в социалните мрежи, като сподели, че Андерс не само е „предложил на човечеството един от най-дълбоките дарове, които един астронавт може да даде“, но и е позволил на хората да видят себе си. Неговата снимка на Земята е едно от най-емблематичните изображения в историята и подпомогна движенията, насочени към опазване на екологията на планетата.

Снимка: Unsplash

Виж още: Apple работи по свой езиков модел за локално ползване директно в телефона ви