Година след полета на мисията "Артемида 1" и завръщането ѝ от Луната НАСА сподели нови кадри за това какво е усещането да седиш в космическия кораб "Орион" по време на завръщането му на Земята. Програмата "Артемида" на НАСА ще използва "Орион" за транспортиране на астронавти от Земята до орбита, близка до лунната, и след приключване на мисията ще ги върне на планетата. Корабът се движи с невероятната скорост от 25 000 мили в час и може да достигне температури до 5000 градуса по Фаренхайт по време на обратното пътуване. Това преживяване - слухово и визуално - е заснето от камерите на космическия кораб.

Остава по-малко от година до планираното изстрелване на "Артемида 2" и екипажът на мисията на НАСА вече започна да се подготвя за историческото си пътуване. Програмата "Артемида" е планирана на етапи, като с всяка мисия се увеличават основните етапи, които НАСА трябва да постигне. Например, докато при "Артемида 1" "Орион" без екипаж прелетя около Луната, преди да се върне на Земята, при "Артемида 2" екипажът прелетя около Луната в друга орбита и след това се спусна на Земята.

Точно както НАСА направи с Crew Dragon на SpaceX, тя тества и космическия кораб "Орион" за превоз на екипаж след първия полет на Artemis 1. Сега екипажът се подготвя за пътуването си около Луната, а астронавтите Рийд Уайзман, Виктор Глоувър, Кристина Кох и Джереми Хансен прекараха декември в репетиции за аварийно бягство след спускане.

Астронавтите се обучават в симулатори за космически полети също като пилотите. Симулаторите на SpaceX са доста известни с това, че точно възпроизвеждат звука и усещането на Crew Dragon по време на пътуването му до и от Космоса. НАСА е била заета да записва какво се случва в Orion и по време на завръщането му на Земята и космическата агенция сподели кратък видеоклип от записа на X.

Orion е проектиран да издържа на екстремната скорост и сили, на които трябва да издържи космическият кораб при завръщане от Луната. Те обикновено са по-високи и по-големи от тези, които изпитват драконите с екипаж и товар, които SpaceX превозва до Международната космическа станция (МКС), като Orion използва и иновативна маневра "прескачане", за да се движи в атмосферата и да намали скоростта си.

При тази маневра за прескачане "Орион" се потапя в земната атмосфера, след което отново увеличава височината. Това позволява на космическия кораб да подобри прецизността си при кацане, да подобри работата на топлинния щит и да намали натоварването от g-сили, което астронавтите трябва да издържат при навлизане в Земята.

По-дългият видеоклип на НАСА от 25-минутното връщане на "Орион" показва как космическият кораб бавно се ориентира за правилно кацане. Когато се приближава към земята, капсулата е обгърната от плазма и във видеото се чува звукът на преминаващия покрай нея въздух. Тези звуци са придружени от удари по време на мисията за връщане и за разлика от типичното пътуване със самолет, "Орион" също така рязко променя ориентацията си няколко пъти по време на спускането.

Снимка: Unsplash/NASA

Виж още: Над половин милион души желаят пламенно Tesla Cybertruck

Тагове: