Една от най-следените в последно време истории - тази за обратното падане на китайската космическа станция „Тянгун 1“ на Земята - завърши с бърз и щастлив край. Апаратът изгоря над южната част на Тихия океан, без да причини щети при падането си.

Модулът навлезе в атмосферата днес в 3:15 часа българско време, приближавайки със скорост от 7.8 км в секунда.

Пекин не пропусна да използва случая за малко пропаганда и заяви, че големият шум, който се е вдигнал около падането на "Тянгун-1", е отразявал "завистта" в чужбина към космическата индустрия на Китай. Падането на станцията бе проследено от медиите заради опасенията, че има малка вероятност тя да не изгори изцяло в атмосферата и да нанесе щети на сушата.

През септември 2011 г. станцията бе изведена в орбита. Тя е дълга 12 метра и тежи 8.5 тона. От 2013 г. модулът е в непилотиран режим, а през 2016 г. връзката с нея беше загубена. Международната общност е информирана за това едва миналата година, като китайската космическа агенция не е обявила причината за проблема.

Апаратът се завърна на Земята малко по-рано от предвиденото, но за щастие без произшествия. Отделни прогнози пращаха опасния космически гост в най-различни точки на света - от Сомалия през Гибралтар до регион в Атлантическия океан между Африка и Южна Америка.

Тагове: