Американският президент Доналд Тръмп одобри огромен бюджет от 1.3 трилиона долара, който трябва да подсигури публичните финанси на федералното правителство до края на фискалната 2018 г. В него е заложено, че космическата агенция NASA ще получи допълнителни 350 млн. долара. Сделката е особено щедра за агенцията, защото на практика в досегашния ѝ бюджет всичките ѝ проекти, които е планирала, получават нужното финансиране. Допълнителните средства идва бонус, защото NASA реално не е искала. Финансовата инжекция е необходима за построяването на втора площадка за изстрелване на новата голяма ракета на космическата агенция.

Подготовка за новата тежка ракета

Съгласно решението на президента Тръмп, допълнителните средства ще подсигурят изграждането на инфраструктурата за бъдещите полети на Space Launch System. Това е тежка ракета, която е предназначена за полети в открития космос, като разрабката по нея продължава през последното десетилетие. За успеха ѝ е особено важно да има мобилна площадка, тъй като тя ще служи едновременно за изстрелване и за транспорт на ракетата до космическия център "Кенеди във Флорида.

NASA вече има една такава платформа, но тя може да осигури само едно-единствено изстрелване на новата ракета.

Това е така, тъй като вече съществуващата структура всъщност не е построена специално за Space Launch System (SLS), а е модифицирана версия на платформа, първоначално построена за Ares 1 - ракетата, която бе част от програмата Constellation и така и не излетя.

Пестене на средства

За да спести средства, NASA реши просто да преработи платформата през 2011 г., когато Constellation бе заменена от програмата за създаването на Space Launch System. Основният проблем е, че новата ракета-носител е значително по-тежка и мощна от Ares-1, което изисква специално подсигуряване и укрепване на съществуващата площадка.

След направените промени NASA установява, че платформата може да се използва само за първото тестово изстрелване на SLS. Причината е, че при него няма да има хора на борда, заради което космическият модул ще е по-малък. Това прави габаритите и масата на ракетата по-малки. При добавяне на управляемите модули, SLS вече няма да може да се побере в модифицираната платформа. С което след първия полет, NASA ще трябва или отново да модифицира площадката за изстрелване или да построи нова. Допълнителните средства дават глътка въздух на учените от космическата агенция.

Тагове: