Нов прототип представя вълнуваща алтернатива на заветната маска за лице със защита N95, но вече във версия за многократна употреба, изработена от силиконова гума, която има същото ниво на ефективност. Проектът идва от изследователи от MIT и Brigham and Women’s Hospital, които обясняват, че тази маска може да бъде направена с помощта на системи за инжекционно оформяне, които вече се предлагат в редица фабрики.

Здравните власти очакват, че случаите на коронавирус ще нараснат лавинообразно в Съединените щати по-късно тази година и в комбинация със сезона на грипа резултатът може да бъде трагичен. Болниците все още са изправени пред недостиг на маски за лице N95, които са в състояние да филтрират по-голямата част от вирусни частици, като помагат на здравните работници да бъдат в безопасност по време на животоспасяващите процедури.

Маските със защита N95 не са годни технически за многократна употреба, като видяхме, че редица компании в САЩ получават разрешение от здравните власти за системи, предназначени за дезинфекцията им, което позволява на здравните работници да ги използват повторно. По-добра алтернатива може да бъде маска, която е предназначена за многократна употреба.

Новата алтернатива е изработена от силиконов каучук и разполага с подвижен филтър от клас N95, който изисква само част от материалите на традиционната маска за еднократна употреба N95. Учените базират проекта си на същата форма, използвана от 3M за нейната култова творба. Тези маски за многократна употреба имат място за два N95 филтъра.

В резултат потребителите ще изхвърлят в боклука далеч по-малко материали, отколкото при досегашните нормални маски N95. Могат да се използват множество опции за стерилизация, включително накисване в белина или почистване с препарат на алкохолна основа, стерилизиране в автоклав и дори използване на фурна. В момента се разработва и втора версия на маската с по-висока трайност и комфорт.

Снимка: MIT; shutterstock

Виж още: Нов скоростен интернет рекорд прехвърля 50 Ultra HD Blu-ray диска за секунда