Един от по-незначителните проблеми на пандемията е, че маските пречат на използването на сензорите за лицево разпознаване. Но проблемът си е проблем и докато го има, ще се търси решение. Huami изглежда са намерили такова. Тяхната „умна“ маска не само че не пречи на Face ID да разпознае лицето ви, но и се дезинфекцира сама.

Как е възможно това? Нека започнем с лицевото разпознаване. Face ID работи с infrared технология. Маската ще бъде направена от материали, които са невидими в IR спектъра. Въпреки че на пръв поглед звучи сложно, много видове пластмаса всъщност притежават това свойство.

Amazfit Aeri (предполагаемото име на маската) ще идва със сменяеми въздушни филтри, като всеки от тях ще бъде ефективен по месец и половина. Освен това ще има и вградени ултравиолетови светлини. Маската ще работи с USB Type-C и при включване към енергиен източник, ще може сама да се дезинфекцира след всяко използване.

Засега Huami са показали само концептуални изображения, като в момента работят по реални прототипи. Това означава, че не бива скоро да очакваме готов продукт. Достигане до този етап би отнело между 6 и 12 месеца.

Ако дотогава бъде разработена ваксина за Covid-19, положението може вече да не е толкова критично, но подобна маска със сигурност би била полезна в много професии. Още е много рано да се говори за цена, но предвид колко са достъпни останалите продукти на Amazfit, тя би трябвало да е в рамките на приемливото.

Вижте още: CES2020: От Huami са ни подготвили два нови уникални смарт часовника!

Тагове: