Според информация, цитирана от редица онлайн източници, в най-скоро време Canon ще предложат още един безогледален модел с пълноформатен (35 мм) сензор. Новата камера вероятно ще носи името EOS RP и обещава да е със значително по-скромно тегло и размери от вече анонсирания EOS R.

Макар да не звучат особено революционно, тези две характеристики могат да се окажат сериозно предимство на новия EOS RP. Един от най-разочароващите моменти във вълната анонси на подобни продукти от компании като Nikon, Sony, Panasonic, които видяхме напоследък, е, че те сякаш са „забравили“, че от безогледалните камери се очаква да бъдат чувствително по-леки и компактни от класическите си DSLR аналози.

EOS RP явно смята да поправи този „дефект“, като предложи тяло, което ще е едновременно по-леко (с около 200 г) и по-компактно (132.5 x 85.0 x 70.0 мм срещу 136 x 98 x 84 мм) от това на големия си EOS R брат.

Ако се съди по изтеклите (неофициално) фотографии, за целта ще ви се наложи да се примирите с няколко компромиса по отношение комфорта на използване: EOS RP няма да предлага допълнителен LCD дисплей за визуализация на настройките и ще е лишен от миниджойстика за фокуса на EOS R.

Що се отнася до наистина важните неща обаче, новият модел ще е достоен конкурент както на пълноформатния EOS R, така и на продукти като Sony A7RIII и Nikon Z6. Той ще предлага full frame 35 мм сензор с резолюция 26.2 мегапиксела (вероятно взет „назаем“ от 6D Mark II), ще е екипиран с фантастичната dual-pixel автофокусна система на Canon, ще предлага режим за серийно заснемане със скорост 5 кадъра в секунда и диапазон на светлочувствителност от ISO 100 до 40 000.

По все още непотвърдена информация цената на камерата също ще е изключително конкурентна – EOS RP вероятно ще се предлага за 1499 или 1599 долара.

Официалният анонс на EOS RP ще се състои на 14 февруари, като заедно с него се очаква да бъдат обявени поне 5 обектива, поддържащи новия RF байонет: Canon RF 85mm f/1.2L USM, Canon RF 15-35mm f/2.8L IS USM, Canon RF 24-70mm f/2.8L IS USM, Canon RF 24-240mm f/4-6.3 IS USM и Canon RF 70-200mm f/2.8L IS USM.

Изненадай любимия с дигитален подарък: Windows и Office лиценз от GoodOffer24