Оставете филмите на ужасите и хорър игрите настрана за няколко минути, за да чуете нещо наистина обезпокоително през този сезон на Хелоуин. Европейската космическа агенция (ESA) пусна аудио на това как звучи магнитното поле на нашата планета. Въпреки че ни предпазва от космическата радиация и заредените частици от слънчевите ветрове, се оказва, че магнитното поле има изнервящ тътен.

Не можете просто да насочите микрофон към небето и да чуете магнитното поле (нито можем да го видим). Учени от Техническия университет на Дания преобразуваха данните, събрани от трите спътника Swarm на ESA, в звук, представляващ както магнитното поле, така и слънчевата буря.

Ефирното аудио напомня за дървени вятърни камбанки, тракащи, когато маса земя се размества, може би по време на земетресение. Това напомня и за пукащите звуци на движещ се ледник. Може да усетите нещо различно за себе си от петминутния клип.

 

„Екипът използва данни от сателитите Swarm на ESA, както и други източници и използва тези магнитни сигнали, за да манипулира и контролира звуково представяне на основното поле. Проектът със сигурност беше възнаграждаващо упражнение за обединяване на изкуството и науката“, казва Клаус Нилсен от университета, музикант и поддръжник на проекта. „Тътенът на магнитното поле на Земята е придружен от представяне на геомагнитна буря, която е резултат от слънчево изригване на 3 ноември 2011 г. и наистина звучи доста страшно.“

Ако случайно посетите площад Солберг в Копенхаген тази седмица, може да успеете да се потопите в тихия тътен на магнитното поле. Там над 30 високоговорителя са насочени към земята. Те ще излъчват звука три пъти дневно до 30 октомври. „Настроихме го така, че всеки високоговорител да представлява различно място на Земята и да демонстрира как нашето магнитно поле се е колебало през последните 100 000 години“, каза Нилсен.

Това не е първият път, когато изследователите превръщат данни от иначе тихи сили в звук. Миналата година NASA пусна аудио представяне на активността на магнитното поле около спътника на Юпитер Ганимед. Съвсем наскоро успяхме да чуем ужасяващо описание на това как звучи черна дупка.

Снимка: European Space Agency

Виж още: Дупката в озоновия слой нараства за трета поредна година, но учените не се притесняват