Ако се уловите, че казвате, че няма достатъчно часове през деня, за това има научна причина. Учените вярват, че Земята се върти по-бързо, отколкото преди 50 години, което кара всеки ден да е малко по-кратък от 24 часа. В продължение на десетилетия на Земята действително ѝ отнемаше малко повече от 24 часа, за да завърши въртенето си, но от миналата година вече отнема малко по-малко от 24 часа.

На 19 юли 2020 г. денят е бил с 1.4602 милисекунди по-кратък от пълните 24 часа - най-краткият ден, откакто учените започват да водят записи през 60-те години. Подобно на високосната година, хронометристите от базираната в Париж Международна служба за ротация на Земята са добавили така наречената „високосна секунда“ към общо 27 дни от 70-те години на миналия век, най-новата от които в навечерието на Нова година през 2016 г. Тези няколко допълнителни секунди помагат на сателитите и комуникационното оборудване точно да се приведат в съответствие със слънчевото време, което се определя от позициите на звездите, Луната и Слънцето.

И така, какво точно кара това да се случи?

Проучване от 2015 г., публикувано в Science Advances, предполага, че това може да се дължи на глобалното затопляне. Тъй като ледниците се топят, преразпределението на масата кара Земята да се измести и да се върти по-бързо по оста си.

„Напълно възможно е да е необходима отрицателна високосна секунда, ако скоростта на въртене на Земята се увеличи допълнително, но е твърде рано да се каже дали това вероятно ще се случи“, казва Питър Уибърли, старши учен в групата за време и честота на Националната физическа лаборатория.

Учените казват, че дните са приблизително с 0.5 секунди по-кратки от 24 часа. Въпреки че тази разлика се забелязва само на атомно ниво, експертите казват, че тя може да има значително въздействие.

„Възможно е нуждата от отрицателна високосна секунда да тласне решението към прекратяване на високосните секунди завинаги“, казва Уибърли.

Снимка: Pikrepo

Виж още: Луната бавно се отдалечава от Земята през последните 2.5 млрд. години