Правителствените документи за НЛО, събирани повече от три десетилетия, вече са ваши за изтегляне и преглед благодарение на усилията на някои безстрашни търсачи на истината.

Огромният обем данни включва повече от 2700 страници документи, свързани с НЛО, разсекретени от ЦРУ от 80-те години на миналия век. (Правителството на САЩ ги нарича също „неидентифицирани въздушни явления, или UAP). Според The ​​Black Vault - онлайн хранилище на документи, свързани с НЛО, управлявано от автора Джон Гринуолд-младши - документите са получени чрез дълга поредица искове по Закона за свобода на информацията (FOIA), подадени през последния четвърт век.

С течение на времето са се натрупали толкова много искания, че ЦРУ създава CD-ROM, пълен с декласифицирани документи, известен като „Колекцията на НЛО“. В средата на 2020 г. Гринуолд закупи този CD-ROM и наскоро завърши качването на съдържанието му като поредица от PDF файлове с възможност за търсене на уебсайта си.

Документите обхващат десетки инциденти, включително разказ от 1976 г. на тогавашния помощник-заместник-директор на правителството за наука и технологии, който е предал на ръка мистериозна информация за НЛО, до описанието на мистериозен среднощен взрив в малък руски град.

Разсекретяването на данни пристига месеци преди служителите от американското Министерство на отбраната и разузнавателните агенции да се явят пред Конгреса и да разкрият всичко, което знаят за НЛО, съобщи New York Post. Разпоредба, приложена към законопроекта за облекчаване на COVID-19 от близо 5600 страници, приет в края на декември 2020 г., изисква агенциите „да представят доклад в рамките на 180 дни... на комисиите от Конгреса по разузнаването и въоръжените служби за неидентифицирани въздушни явления“.

Въпреки че новото разсекретяване на данни е значително, това също е само капка в огромния архив на The Black Vault. Уебсайтът съдържа в своя архив над 2.2 милиона страници материали, свързани с НЛО, които неговият създател е получил чрез над 10 000 заявки по FOIA. Според уебсайта Vault Гринуолд е подал първата си молба по FOIA през 1996 г., когато е бил само на 15 години.

Снимка: U.S. Navy

Виж още: Собствениците на iPhone 6s и първия iPhone SE остават без iOS 15

Тагове: