Снимката Flamingone на Майлс Астрай, изобразяваща фламинго, което навежда шията си, за да скрие главата си под тялото, спечели наградата на публиката и бронзовата награда в категорията за изкуствен интелект на тазгодишния конкурс за цветна фотография "1839" ("Наречен на годината, в която медията за пръв път е станала широко достъпна за обществеността", както се посочва на уебсайта на конкурса). А след това беше дисквалифицирана, защото е истинска снимка.

"Исках да покажа, че природата все още може да победи машината и че все още има достойнство в истинската работа от истински творци", казва фотографът пред PetaPixel. "След като видях неотдавнашни случаи на изображения, генерирани от изкуствен интелект, които побеждават реални снимки в конкурси, започнах да мисля да обърна историята и последиците от нея, като изпратя истинска снимка в конкурс за изкуствен интелект."

През 2022 г. ИИ художникът Джейсън Алън печели първа награда в конкурса за изобразително изкуство на щатския конкурс в Колорадо. Последва бурна реакция и сега Алън изразява мнението си за новия куриоз. "Мисля, че отзвукът е нормален за всеки голям технологичен напредък, що се отнася до изкуството", казва той. "Такъв беше случаят с фотоапарата, заплашващ портретистите в миналото, когато човекът не трябваше да прави нищо друго, освен да натисне един бутон. Разбира се, сега знаем, че това е нелепо, но е необходимо време, за да приемем новите епохи на напредък в изкуството."

След това през 2023 г. Борис Елдагсен печели творческата отворена категория в Световните фотографски награди на Sony, преди да разкрие, че изображението му е създадено от изкуствен интелект. "Изображенията с ИИ и фотографията не трябва да се конкурират помежду си в подобна награда", каза той тогава. "Те са различни същности. ИИ не е фотография. Затова няма да приема наградата."

Елдагсен иска да отбележи, че наградите за фотография не са готови за изкуствен интелект, и изглежда е прав. В състава на журито на конкурса "1839" влизат директори и мениджъри от "Ню Йорк Таймс", Christie's, Getty Images и галерия "Мадокс", като никой от тях не е в състояние да направи разлика между творение на ИИ и истинска снимка на фламинго, което прибира главата си.

Снимка: Unsplash/Miles Astray

Виж още: Психолог обяснява защо е възможно да се влюбим в изкуствен интелект