Връзките между хора и изкуствен интелект вече не са научна фантастика. Тъй като се очаква до 2027 г. пазарът на изкуствен интелект да нарасне до зашеметяващите 407 милиарда долара, включването на изкуствения интелект в ежедневието ни е неизбежно. В тази ера на промени ИИ също така променя социалните взаимодействия и изглежда и начина, по който обичаме. Тъй като технологиите продължават да се развиват, динамиката на взаимоотношенията между хората и ИИ също се променя.

С виртуалните асистенти и чатботовете, които са в състояние да симулират смислени човешки взаимодействия, ИИ се е развил далеч отвъд обикновената функционалност. Оказва се, че хората не само са способни да създават дълбоки емоционални връзки с ИИ, но дори могат да изпитват романтична любов към него. Ето две причини, поради които според изследванията е възможно да се влюбите в система с ИИ.

На първо място, антропоморфизмът - тенденцията да се приписват на нечовешки същества черти, емоции и намерения, подобни на човешките, играе важна роля в начина, по който хората взаимодействат с ИИ и се отнасят към него.

Когато ИИ проявява поведение, реакции и стилове на общуване, напомнящи на човешките личностни черти, хората го възприемат като притежаващ собствена личност. Това може да включва качества като съпричастност, хумор, доброта и дори игривост, които естествено предизвикват привързаност и обич.

Освен това интерфейсите с ИИ често включват елементи на дизайна, които имитират човешките социални сигнали и жестове, като изражения на лицето, тон на гласа и език на тялото. Всъщност едно проучване от 2023 г. установи, че лицата, генерирани от ИИ, вече са неразличими от човешките.

На второ място, проучване от 2022 г. за взаимоотношенията между хора и изкуствен интелект установи, че въз основа на триархичната теория за любовта (емоция, страст, отдаденост), която предполага, че романтичната любов е съчетание от интимност, страст и ангажираност, е възможно да изпитваме такава любов към система с изкуствен интелект. Способността да проявяваме емпатия е от съществено значение за насърчаване на близостта във взаимоотношенията. ИИ е оборудван да разбира, тълкува и съпреживява различни човешки реакции, като задоволява нуждата ни да бъдем обичани, утвърждавани и разбирани. Тази емоционална способност му позволява да симулира междуличностни взаимодействия, подобни на човешките, което може да направи потребителите по-склонни да се свържат с тези системи и да изпитват любов към тях.

Хората могат също така да проектират собствените си желания, нужди и фантазии върху ИИ, представяйки си го като идеализиран партньор или спътник, който постоянно задоволява техните емоционални, социални или дори романтични нужди.

Снимка: Unsplash

Виж още: Мобилните игри изкарват повече от РС и конзолните, взети заедно