Материалът съдържа спойлери за последния сезон на "Игра на тронове".

След като Санса Старк (Софи Търнър) беше изнасилена в сватбената си нощ от младоженеца Рамзи Болтън (Иуън Реън), интернет заля предаването с негативни коментари. От критика в медиите до коментари по форуми и дори предложения за бойкот на сериала - всички бяха възмутени от поредното насилие срещу жени в сериала.

Какво е мнението на автора на книгите зад сериала? Дж. Р. Р. Мартин коментира темата в интервю за Entertainment Weekly:

„Книгите отразяват патриархалното общество в Средновековието. Средновековието не е време на сексуален егалитаризъм.“

Мартин винаги е твърдял, че книгите му, а и сериалът, който ги адаптира, представят герои, които не пасват. Копелета, джуджета, сакати и болни са любимците на всички. Дори протагонистите, които сякаш пасват в средата си, като Санса и Церсей, са счупени хора. И това, че в историята има дракони и мъртвите ходят, не означава, че всичко е фантастично. „Ако ще вкарваш фентъзи елементи в книгата си, вкарай един или няколко, не всички“, казва авторът.

Средновековието не е като в историите на Дисни – обществата тогава не са работели на основа на равенство, възможности и щастлив завършек. И ако ще пишеш за война, не можеш да включиш само епичните елементи – крале, които убиват орки, и красиви битки. Уви, и до днес насилието над жени е част от войната. В края на интервюто Мартин обобщава прекрасно идеята си:

„Искам да представя борба. Драмата идва от конфликта. Ако пишеш за утопия, най-вероятно си написал доста скучна книга.“

Съгласни ли сте с Мартин и бруталното представяне на насилие в сериала?

Джордж Р. Р. Мартин работи по нов сериал