Подводницата на покойния милиардер Пол Алан направи нещо, с което той би се гордял. Подводницата на име Petrel откри японския самолетоносач Carga, потънал по време на прочутата битка при атола Мидуей по време на Втората световна война. Това е първия път когато експедиция успява да открие потънал японски самолетоносач, както и най-голямата експедиция на екипа. Учените прекарват няколко седмици в претърсване на мястото на битката, което се простира на над 500 квадратни морски мили. Самият кораб е открит на повече от 5000 м дълбочина.

Основната заслуга за успеха е на двойка подводни дронове, програмирани да издържат до 20 часа под вода. Там те търсят данни, които могат да помогнат за локализирането на кораби. След това друга роботизирана машина слиза долу, за да подкрепи находката с излъчване на живо. Процесът е бавен, но и доста по-практичен и безопасен в сравнение с използването на гмуркачи при такива условия.

Откритието показва, че модерна техника като сонарните дронове може да бъде изключително важна за попълването на празноти в морската история. Стига от кораба да е останало достатъчно, за да бъде разпознат, роботизираните изследователи вероятно ще могат да разрешат още много морски мистерии.      

Виж още: Бъг изкарва на показ личния живот на собствениците на Mercedes