Компания, носеща инициалите UAV Turbines, приключи успешно първия полет на дрон със своя двигател Monarch 5, който на практика е миниатюрна версия на самолетен двигател. UAV Turbines твърдят, че това отбелязва първия път, когато дрон с малки размери е захранван от турбинен двигател. UAV Turbines вярва, че нейната технология може да предложи надеждна, ефикасна и безопасна летателна система за военни и граждански цели.

Очаква се в близките години пазарът на дронове да се увеличи значително. В същото време обаче сегашните двигатели не предлагат достатъчна надеждност за задачи като медицински доставки и спасителни операции с дронове. Ето защо Monarch 5 и подобни двигатели с турбина могат да бъдат бъдещето на малките безпилотни машини. Нещо повече, технологията на UAV Turbines може да направи безпилотните дронове толкова разпространени, колкото самолетите, камионите и корабите.

Сега компанията търси комерсиални и военни партньори, с които да открие практически приложения на двигателя.

Според последни доклади се очаква пазарът на дронове да се утрои по размери до 2023 г., което означава, че компаниите на него ще имат нужда от иновативни технологии от ново поколение точно като тази.

Виж още: Деца кръщават марсохода на NASA