Мобилното приложение за вашия нов лъскав автомобил може да бъде много удобно, но в неподходяща ситуация може да създаде доста главоболия за личните ви данни. Собственици на коли с марка Mercedes с изненада научиха, че приложението за отдалечен контрол на немския гигант всъщност предава данни и от профилите на други потребители. Неочакваният пробив в сигурността е регистриран на 18 октомври, а на екрана на своите телефони хората изведнъж виждат данни като имена, телефонни номера и скорошно местоположение на други лица.   

За щастие функции като проследяване на локацията в реално време и отдалечено отключване не работят, но независимо от това ситуацията пак е доста сериозна, защото на практика се получава прозорец към живота на други собственици на Mercedes.

За момента компанията не е коментирала инцидента.

Няколко часа след като се появиха първите съобщения, Mercedes спря приложението уж за софтуерна профилактика. Случката илюстрира добре рисковете, които произлизат от това, че свързвате данни за колата си с лични акаунти. Нова грешка като тази или пробив в сигурността лесно може да постави чувствителна информация в погрешни ръце, а това става все по-наболял въпрос с разпространението на споделеното пътуване и свързаните коли.   

Виж още: Зад волана на това пипнато Audi RS6 си като от шампион във Формула 1