Много хора, дори учени просто искат да вярват в напреднал извънземен живот. За да прикрият разочарованието от това, че не са открили такъв, се появяват нови теории за това защо не сме станали най-добри приятели с извънземните. Последната идва от Фредерик Уолтър, професор по астрономия от нюйоркския университет "Стоуни Брук". Тя включва идеята, че Вселената е унищожила извънземните.

В теория, споделена от Уолтър с DailyMail, той твърди, че изригванията на гама-лъчи - космическо изригване, пълно с радиация, която доставя най-енергичната форма на светлина във Вселената, която може да бъде милион трилиона пъти по-ярка от слънчевата - може да са елиминирали потенциалните извънземни форми на живот.

"Това е силно фокусиран лъч", казва той пред DailyMail.com, "и ако е насочен през равнината на галактиката, той може да стерилизира около 10% от планетите в галактиката. Това е само едно от многото възможни обяснения."

Макар да признава, че то попада в категорията на "болезнените" обяснения, самата мощ на гама-изригването има разрушителната способност да елиминира всичко по пътя си.

Избухването на гама-лъчи дори не е открито до 60-те години на ХХ век, когато спътник, предназначен да търси ядрена активност от Съветския съюз, засича това рязко радиоактивно избухване. По-късно е установено, че взривът е с космически произход, и започва изучаването на гама-изригванията. През 1991 г. НАСА започва да изучава интензивно това явление.

В Млечния път нямаме голям опит с гама-изригванията, но това не означава, че те не се случват в цялата Вселена. Изследванията на НАСА върху космическите взривове установиха, че събитията се случват по-често, когато стари звезди колапсират в черни дупки или когато се формира нова галактика, пълна с енергия.

"Смята се, че във всяка галактика има гама-изригване на всеки около 100 милиона години", казва Уолтър, въпреки че изследванията на НАСА твърдят, че може да са толкова чести, колкото на всеки 10 000 години. "Средно за един милиард години може да се очаква значителен брой цивилизации да бъдат унищожени, ако съществуват такива."

Докато изследователите обсъждат огромните промени в древната история на Земята, понякога се изказва и идеята за избухване на гама-лъчи, което е помогнало за унищожаването на живота на нашата планета. За да може гама-лъчението да унищожи нещо, то трябва да удари този обект. Тези събития, при които краткосрочните взривове се считат за по-кратки от 2 секунди, а дългосрочните - по-дълги от 2 секунди, излъчват с известна точност, подобна на лъч на фар.

Все пак всичко, което попадне в обсега на този мощен лъч, ще се изпари напълно, което означава, че ако гама-изригването е насочено към планета, изобилстваща с извънземен живот, този извънземен живот вече няма да изобилства.

В същото време учените твърдят, че рискът за хората от гама-лъчи е незначителен поради тяхната рядкост и склонността им да се намират далеч от Млечния път.

Представянето на избухването на гама-лъчи като теория за причините, поради които извънземните не са ни посетили, просто се присъединява към още един дълъг списък с обяснения - от това, че извънземните не са проявили желание да изследват отвъд собствения си свят, до това, че са се самоунищожили в процеса. И докато хората обсъждат най-правдоподобната причина, поради която извънземните все още не са се появили на Земята, една теория често бива пренебрегвана: просто може би свръхинтелигентни извънземни форми на живот не съществуват. А ако някога са съществували, избухването на гама-лъчи би могло да ги елиминира.

Снимка: Unsplash

Виж още: Apple работи по свой езиков модел за локално ползване директно в телефона ви