SpaceX се обедини със стартъпа Voyager Space и Airbus, за да изведе в орбита частна космическа станция, наречена Starlab, с помощта на една ракета Starship.

Това е амбициозен план и компаниите все още не са обявили прогнозна дата за изстрелване. Въпреки това Starlab Space твърди, че е сигурна, че ще успее да изведе станцията си на орбита преди 2030 г. - годината, в която НАСА планира да изведе от експлоатация Международната космическа станция. Новината идва, след като Voyager Space и Airbus обявиха съвместното предприятие Starlab на 9 януари. Сега с подкрепата на частната космическа фирма на Илон Мъск компаниите се надяват да получат голяма подкрепа по пътя си към орбита.

"Историята на успеха и надеждността на SpaceX накара екипа ни да избере Starship за орбиталната станция Starlab", заяви главният изпълнителен директор на Voyager Space Дилън Тейлър в съобщение за пресата. "SpaceX е ненадминат лидер в изстрелванията с висока скорост и сме горди, че Starlab ще бъде изведена в орбита с един полет от Starship."

Starlab е предназначена да започне там, където МКС спре, като осигури на "глобална клиентска база от космически агенции, изследователи и компании", "постоянно човешко присъствие в ниска околоземна орбита", се казва в изявлението.

Цялото начинание обаче разчита изцяло на гигантската платформа за изстрелване Starship на SpaceX. Както посочва SpaceNews, благодарение на значителните си размери - с диаметър около 8 метра - само Starship е достатъчно мощна, за да изведе космическата станция в орбита цяла.

Поне такъв е планът на хартия. SpaceX все още не е доказала жизнеспособността на своята мегаплатформа за изстрелване, а досегашните ѝ два опита за извеждане в орбита завършиха с мощни експлозии. Третият летателен тест е планиран за тази година.

Планира се също така Starship да играе съществена роля в усилията на НАСА да върне астронавти на повърхността на Луната по-късно това десетилетие. Въпреки някои значителни препятствия SpaceX е оптимистично настроена за изстрелването на Starlab.

"Решението за еднократно изстрелване на Starlab продължава да демонстрира не само какво е възможно, но и как бъдещето на комерсиалния космос се случва сега", каза старши вицепрезидентът на SpaceX за комерсиалния бизнес Том Очинеро в изявление. "Екипът на SpaceX е развълнуван, че Starship ще изстреля Starlab, за да подкрепи постоянното присъствие на човечеството в ниска околоземна орбита по пътя ни към превръщането на живота в многопланетарен."

Снимка: Nanoracks/Lockheed Martin/Voyager Space

Виж още: Полицията препоръчва на родителите да деактивират тази функция на iPhone