Мнозина имат големи надежди да изпратят хора на Марс, но тъй като планетата е обявена за опасна за живот, ще трябва да се задоволим с едно кратко посещение. След като успешно приземи роботи на Червената планета, НАСА продължава плановете си да изпрати хора, които да се присъединят към тях. Космическата агенция обясни, че Марс е "едно от малкото известни ни места, където е възможно да е съществувал живот в Слънчевата система", така че изследването му може да помогне да се разбере миналото и бъдещето на нашата планета.

НАСА предполага, че технологията за отвеждане на хора до Марс може да бъде налична още през 2030 г., но все още не започвайте да мечтаете за живот в Космоса.

Миналата година изследователи комбинираха проучвания от Калифорнийския университет в Лос Анджелис, Масачузетския технологичен институт, Московския институт за наука и технологии "Сколково" и ГФЗ Потсдам, за да проучат потенциалните въздействия на живота на Марс.

Изследователите се опитват да отговорят на два въпроса: единият е насочен към въздействието на радиацията от частици и дали тя би представлявала твърде сериозна заплаха за човешкия живот, а вторият - дали времето на мисията до Марс би могло да предпази астронавтите и космическия кораб от радиация.

За да намерят търсените отговори, учените използват геофизични модели на радиацията от частици за един слънчев цикъл и модели за това как радиацията може да повлияе на човешките пътници и космическия кораб. След проучването, което е публикувано в списание Advancing Earth and Science Journal, изследователите установяват, че не би било възможно хората да останат на Марс в дългосрочен план. Те установиха, че излагането на хората на радиационни заплахи, включително радиация от частици от Слънцето, далечни звезди и галактики, би надвишило безопасните нива след четири години на планетата.

Учените установиха, че космическият кораб, използван за пътуване до Марс, трябва да осигури достатъчна защита при пътуването до и от планетата - но ако материалът, използван за изграждане на космическия кораб, е твърде дебел, тогава той всъщност може да увеличи количеството на вторичната радиация. Изследователите също така твърдят, че най-доброто време за напускане на Земята би било, когато слънчевата активност е в своя пик и най-опасните частици се отклоняват, като по този начин предпазват астронавтите от най-лошото.
Изследователите обясняват: "По наша преценка една потенциална мисия до Марс не би трябвало да надхвърля приблизително четири години. Това проучване показва, че космическата радиация налага строги ограничения и представлява технологични трудности за човешка мисия до Марс, като такава мисия все още е жизнеспособна".

Така че, въпреки че все още има вероятност хората да достигнат Марс след няколко години, няма да можем да разчитаме на планетата като на нов дом.

Снимка: Unsplash

Виж още: Предупрежденията за борба с пиратството всъщност могат да предизвикат повече пиратство