Планетата Меркурий днес ще премине пред Слънцето и ще може да бъде наблюдавана на повечето места по света. Меркурий ни дава подобни преминавания пред Слънцето около 13-14 пъти за един век. Според NASA следващият път, когато ще може да се наблюдава такова събитие, е през 2032 г.

Явлението стартира в 14.35 българско време и ще продължи повече от пет часа, докато Меркурий преминава от едната страна на Слънцето към другата.

Това ще бъде видимо от Европа, Африка, Западна Азия, Америка, Атлантическия и Тихия океан, Нова Зеландия, докато Азия и Австралия ще бъдат изключени от него.

Малката планета ще премине по диагонал пред нашата звезда, от ляво надясно. Въпреки че придвижването ѝ може да ни се стори бавно, тя все пак ще лети със скорост 241 000 км/ч.

Tочно както по време на затъмнение, хората ще се нуждаят от слънчев филтър, тъй като гледането директно към Слънцето може да причини трайно увреждане на очите. Най-малката планета в нашата Слънчева система ще бъде само една малка точка на фона на слънцето, така че NASА препоръчва да се използва телескоп със сертифициран слънчев филтър.

Алтернативно и по-безопасно сайтът на Обсерваторията за динамика на Слънцето ще показва "почти в реално време" изображения на транзита, така че не е нужно да пропускате това рядко събитие, независимо къде се намирате.

Виж още: Най-успешните технологични продукти, които през 2019 година са с музейна стойност