Вчера следобед прототип на ракетата от следващото поколение на SpaceX излетя за втори път в небето над Южен Тексас, достигайки височина на малък небостъргач, преди да кацне обратно на Земята. Полетът демонстрира способността на машината за излитане и кацане в контролирана среда и проправя пътя за по-агресивни тестове на дизайна на ракетата през следващите месеци.

Тестът, обикновено наричан тест „скок“, бележи най-високия полет досега на прототипа на SpaceX, наречен по прякор Starhopper. Оборудвана с един основен двигател, ракетата излетя за първи път на 25 юли, но стигна само около 18 метра над земята, а цялата зона беше затрупана с множество изгорели газове. Сега Starhopper предостави по-впечатляваща гледка, когато излетя от тестовата площадка на SpaceX в Бока Чика, Тексас, и бавно се изкачи до своята целева височина от около 150 метра. Веднъж стигнала там, ракетата остана във въздуха цяла минута, преди да използва двигателя си, за да се приземи леко обратно на земята.

Тестовете на Starhopper трябва да оценят дизайна и хардуера, който ще се използва в бъдещата ракета Starship на компанията, която SpaceX разработва, за да изпраща хора и товари до далечни космически дестинации като Луната и Марс. Извисяваща се на височина около 55 метра, Starship е предназначена да изстреля от Земята на върха гигантски ракетен бустер, наречен Super Heavy. Когато стигне до своята дестинация, ракетата ще се приземи в изправено положение с бордовите си двигатели, подобно на това, как ракетите Falcon 9 на SpaceX кацат на земята. Предполага се също, че тя ще излети отново от тези далечни дестинации, за да се върне на Земята.

На тези тестови полети SpaceX пробва и нов двигател, наречен Raptor, който компанията планира да използва за захранване на Starship. Starhopper лети само с един Raptor, но окончателният дизайн на Starship изисква космическият кораб да има шест двигателя Raptor. Три ще бъдат оптимизирани да работят най-добре в атмосферата на нашата планета, а останалите три са проектирани така, че да работят най-добре във вакуума на Космоса.

Скоро SpaceX ще добави още двигатели към своите тестови полети. Компанията изгражда две нови ракети-прототипи: една в Бока Чика и друга в съоръжение на SpaceX в Кейп Канаверал, Флорида, в близост до който летят Falcon 9 и Falcon Heavy. Тези две тестови превозни средства са малко по-здрави от Starhopper, чиято горна част падна по време на особено силна вятърна буря в Тексас и SpaceX реши да не я замени.

Виж още: To the Moon and back с тези кецове, вдъхновени от Аполо 11

 

Тагове: