Сътрудникът от центъра по астрофизика Харвард-Смитсън Джонатан Макдауъл съобщи в Twitter, че от полигона Уайт Сандс в САЩ е изстреляна ракетата Black Brant IX, чиято цел е да изведе в орбита телескопа FORTIS (Far-ultraviolet Off Rowland-circle Telescope for Imaging and Spectroscopy). Последният ще наблюдава и прави снимки на галактиката M33, като учените се надяват да получат повече данни за процеса на изхвърляне на материя от галактиката и нейното евентуално връщане обратно в нея.


Астрономите, изучаващи жизнения цикъл на галактиките се сблъскват с две основни загадки. Първо, за да създадат нови звезди, галактиките се нуждаят от гориво – водород и хелий, понякога и от по-тежки елементи, като металите. Но в много от галактиките продължават да се образуват звезди, далеч след времето, в което се предполага, че те вече са изразходвали ресурсите си. Откъде идва необходимото количество газ за създаването на тези звезди си остава загадка.

Вторият въпрос, който тормози астрофизиците е, че съдържанието на метали в галактиките, което е необходимо за продължителността на живот на една звезда не е толкова голямо, колкото би трябвало да бъде. С помощта на спектрографа Cosmic Origins на телескопа Хъбъл, астрономите успяха да открият част от „липсващите“ метали около и в междугалактическата среда. Гравитацията притегля газа от тях към центъра на галактиката, докато взривовете на свръхновите и звездният вятър ги връщат обратно навън. Новият космически телескоп FORTIS ще изследва обемът на тази циркулация на веществата, като обектът е именно спиралната галактика M33, намираща се на близо 3 милиона светлинни години от нас и е в местната група от галактики заедно с Андромеда и Млечния път.

Вижте още: Лунната база на NASA - Made in Japan