Влиятелен член на Конгреса на САЩ изрази съмнение относно амбициозните планове на NASA да изпрати хората на Луната до 2024 г., твърдейки, че 2028 г. може да бъде по-безопасна времева рамка за следващото лунно кацане. Притеснението му изглежда създава проблеми за програмата Artemis на NASA, която може би е в опасност да не получи необходимото от законодателите финансиране.

В изслушване преди няколко дни демократът Хосе Серано, председател на подкомитета на Камарата, който отпуска средства за NASA, посочи потенциалните астрономически разходи за лунната програма на космическата агенция. Той заяви, че някои експерти са преценили, че това може да струва повече от 25 милиарда долара през следващите пет години и че тези пари ще бъдат трудно оправдани, особено след като много други правителствени програми се нуждаят от средства.

Той също не вижда причина за ускоряване на крайния срок за кацане, който NASA първоначално беше предвидила за 2028 г.

"Друго притеснение, което имам, е липсата на сериозно оправдание за такъв разход, тъй като NASA вече е програмирала лунната мисия за кацане на 2028 г.", казва Серано на заседанието. "Защо изведнъж е необходимо да се ускори часовникът с четири години - време, необходимо за реализиране на успешна програма от гледна точка на науката и безопасността? За много от членовете на комитета мотивацията изглежда просто политическа и дава възможност на президента Тръмп да кацне на Луната във възможен втори мандат, ако бъде избран отново".

През март вицепрезидентът Майк Пенс предизвика НАСА да върне хората на Луната в рамките на следващите пет години "по всякакъв начин." В резултат NASA обнови плановете си за изследване на Луната, за да отговори на по-трудния срок, създавайки своевременно инициативата Artemis. Чрез програмата космическата агенция има за цел да постави първата жена на лунната повърхност, която да стъпи там до 2024 г.

За да стартира програмата Artemis, администрацията на Тръмп поиска допълнителни 1.6 милиарда долара за NASA освен 21 милиарда долара, които тя вече поиска за 2020 г. Тези допълнителни разходи имат за цел да ускорят производството на нови луноходи, които могат да превозват хора до и от повърхността на Луната, както и компоненти на нова космическа станция, която NASA иска да изгради в близост до Луната. Изпълнението на срока за 2024 г. ще бъде предизвикателство за NASA независимо от всичко, но администраторът на NASA Джим Бриденстийн беше много ясен, че без това финансиране подобен подвиг би бил близо до невъзможен.

Виж още: Достатъчно мощен ли е телефонът ви, за да ви закара до Луната?

Тагове: