Погледнете нагоре към небето в ясна нощ и ще видите хиляди звезди. Но това е само малка част - останалите са твърде далеч, за да ги видим.

И все пак астрономите са измислили как да преценят общия брой звезди във Вселената. Както знаем, из нея са разпръснати галактики – купове от звезди, планети, газ и прах, събрани заедно. Подобно на хората, галактиките са разнообразни. Те идват в различни размери и форми.

Земята е в Млечния път – спираловидна галактика; звездите ѝ се струпват в спирални рамена, които се въртят около центъра на галактиката. Други галактики са елипсовидни – с форма на яйце, – а някои са неправилни, с различни форми.

Преди да изчислят броя на звездите във Вселената, астрономите първо трябва да сметнат броя на галактиките.

За да направят това, те правят много подробни снимки на малки части от небето и преброяват всички галактики, които виждат на тези снимки. После това число се умножава по броя на снимките, необходими за снимане на цялото небе.

Отговорът: Във Вселената има приблизително 2 000 000 000 000 галактики - това са 2 трилиона.

Астрономите не знаят точно колко звезди има във всяка от тези 2 трилиона галактики. Повечето са толкова далечни, че няма начин да се каже точно. Но можем да направим добро предположение за броя на звездите в нашия собствен Млечен път. Тези звезди също са разнообразни и се предлагат в голямо разнообразие от размери и цветове.

Нашето Слънце, бяла звезда по природа, е средно голямо, средно тежко и средно горещо: 27 милиона градуса по Фаренхайт в центъра му (15 милиона градуса по Целзий).

По-големите, по-тежки и по-горещи звезди обикновено са сини, като Вега в съзвездието Лира. По-малките, по-светли и по-тъмни звезди обикновено са червени, като Проксима Кентавър. С изключение на Слънцето това е най-близката звезда до нас.

Червените, белите и сините звезди излъчват различно количество светлина. Чрез измерване на тази звездна светлина – по-специално нейния цвят и яркост – астрономите могат да преценят колко звезди съдържа нашата галактика.

С този метод те откриха, че Млечният път има около 100 милиарда звезди - 100 000 000 000.

Сега следващата стъпка. Използвайки Млечния път като наш модел, можем да умножим броя на звездите в типична галактика (100 милиарда) по броя на галактиките във Вселената (2 трилиона).

Отговорът е абсолютно поразителен брой. Във Вселената има приблизително 200 милиарда трилиона звезди. Или, казано по друг начин, 200 секстилиона.

Това са 200 000 000 000 000 000 000 000!

Числото е толкова голямо, че е трудно да си представим. Но опитайте по този начин: това е около 10 пъти броят на чашите вода във всички океани на Земята.

Снимка: NASA/ESA/P.Oesch/M.Montes

Виж още: Lamborghini отправя поглед към Космоса с NFT