Далеч отвъд бреговете на Нова Зеландия, дълбоко в най-отдалечените води на Тихия океан се намира едно уникално гробище - мястото, където е погребана някоя от най-скъпата техника, създадена от човечеството, пише PopSci.

Това малко петънце на географската карта се намира в южната част на Тихия океан и е на разстояние около 1450 морски мили от всяка суша. За да го откриете, може да очертаете въображаем триъгълник между остров Махер край Антарктика, остров Дуси от Питкерновите острови и Мото Нуи от Великденските острови. Пойнт Немо е открита едва през 1992 г., тъй като преди това морските изследователи дори не са разполагали с картографските и географските прибори, за да идентифицират това местенце.

Именно тези характеристики правят мястото най-подходящо за изваждане от строя на сателити и други космически обекти, тъй като според изискванията на NASA шансът за сблъсък с населено място не трябва да е по-голям от 0,0001 процента.

Откакто този регион започва да се използва през 70-те години, до днес тук са паднали над 260 космически обекта, най-известният от които е 142-тонната космическа станция "Мир". Пак тук ще приключи своя път и сегашната Международна космическа станция, което трябва да стане около 2028 г.

Виж още: Без паника - NASA току-що подпали космически кораб