Радиосигнал с "послание на мира и надеждата" с думите на покойния британски физик и изследовател на черните дупки Стивън Хокинг, починал през март на 76 години, ще бъде изпратен в Космоса.

Думи на Хокинг, взети от негова реч, в която призовава хората "да работят заедно, за да спасят планетата", ще полетят под формата на радиосигнал. Церемонията по това неочаквано космическо приключение се състоя точно когато прахът му беше положен в Уестминстърското абатство в Лондон между гробовете на Исак Нютон и Чарлз Дарвин. Сигналът е насочен към най-близката до Земята черна дупка 1А 0620-00 от параболична антена близо до Мадрид. Тази черна дупка е открита през 1975 г. Тя е на 3500 светлинни години от Земята. Когато сигналът достигне до нея, ще бъде „много, много слаб”.

Идеята е по молба на семейството на Стивън Хокинг и фондацията на негово име. Самото послание бешераздадено и на присъстващите на възпоменателната служба.

Според Луси Хокинг, дъщеря на именития учен, записът е "красив и символичен жест, който създава връзка между присъствието на баща ни на тази планета, желанието му да отиде в космоса и изследванията на Вселената в съзнанието му".