Последният труд на проф. Стивън Хокинг насочва, че нашата вселена може да е една от много подобни на нея. Тази теория разрешава космически парадокс, измислен от самия покоен професор. Тя дава и насоки за астрономите да намерят доказателства за съществуването на паралелни вселени.

Изследването е дадено за публикуване в Journal of High Energy Physics 10 дни преди смъртта на Стивън Хокинг.

Не очаквайте обаче лесно четиво като популярния му труд A Brief History of Time. Това не е точно физика за начинаещи. За да го разберете, помага да бъдете добре запознат с физиката и наясно с такива термини като gauge-gravity duality и уравнения, които приличат на това: ΨNB[hij , φ] = Z −1 QF T [h˜ ij , α˜] exp(iSst[hij , φ]/~).

Изследването, завършено само седмици преди смъртта на физика през март 2018, рисува по-проста картина на изминалите 13.8 милиарда години в сравнение с това, което много други теории предлагат.

В модерната физика има повече от една теория за това, какво може да е Вселената, но една от популярните идеи твърди, че Големият взрив е бил последван от повтарящи се изблици на „космическа инфлация“, които са създали безкраен брой „джобни вселени“, разпръснати из Космоса. И тук се появява проблем: ако съществува безкрайно число вселени с безкрайни вариации на законите на физиката, теорията не може да помогне за разбирането в коя именно вселена се намираме и какви са нейните особености в сравнение с другите вселени (мултивселени). Хокинг и сътрудникът му проф. Томас Хертог от университета в Льовен, Белгия, не вярват обаче в това и за това създават опростен модел на случилото се и чрез математически подход сериозно ограничават броя на възможни мултивселени. Това, което остава, е Вселена с физични закони, близки до нашите. В изследването се обсъжда как чрез комическа сонда могат да се открият доказателства за това.

Тъй като това е последният труд на Хокинг, който търси отговора на много сложен въпрос, новината беше приета с огромен интерес. Физиците обаче са на малко по-различна позиция, пишат от Gizmodo. Според някои от тях това е поредният чисто теоретичен труд, който просто няма как да се тества, за да се докаже дали е прав или не.

Именно това е начинът, по който работи теоретичната физика и истината е, че тук е по-важно нещо друго - в последните си години Хокинг е продължи да търси отговора на един от най-големите въпроси - как работи Вселената. Дали последният му труд ще разкрие още една част от тази мистерия, може би някой ден ще знаем със сигурност.