Топлинен щит на космически кораб на NASA, проектиран, за да изпрати 6-колесeн роувър на Марс през 2020 г., получи "неочаквано" счупване по време на структурен тест този месец, оповести американската космическа агенция.

"Ситуацията няма да повлияе върху старта на мисията, планиран за 17 юли 2020 г.", се казва в комюнике на NASA, която вече е поръчала на Lockheed Martin да изработи нов топлинен щит. Счупването е станало близо до външния ръб на топлинния щит и обхваща периферията на компонента. Вероятната причина е огромното натоварване при изпитанието - сили над 20 процента по-мощни от това, което сондата ще изтърпи на Марс. Щитът е много важен, тъй като мисията ще се развива при температури над 2000 градуса Целзий.

Мисията на стойност 2 милиарда долара ще достави роувър на Марс, където той ще извърши сондажни работи в скалите и почвата, за да потърси признаци на микробен живот. Ще се работи и за подпомагане на бъдеща пилотирана мисия до Червената планета.

Подбирането на момента за изстрелването е от ключово значение. През юли и август 2020 г. Земята и Марс ще са подредени в една линия, а това означава, че ще е нужна по-малка енергия, за да се стигне до Червената планета.

Тагове: