По-рано тази седмица Outside Magazine публикува провокативен некролог на Големия бариерен риф, обявявайки известното подводно образувание за мъртво. "Той почина след дълго боледуване и бе на 25 милиона години", пишеше там.

Е, оказва се, че учените не са особено доволни от факта, че най-голямата коралова формация в света е обявена за мъртва, най-вече защото не е, пише The Verge.

Големият бариерен риф е съставен от над 2900 отделни коралови рифа и 1050 островчета, които се простират на територия от над 2300 километра, което е повече, отколкото е територията на Великобритания. Рифът е дом на 1625 вида риба, 3000 вида мекотели, 450 вида корали, 220 вида птици и 30 вида китове и делфини. През 1981 година ЮНЕСКО включва Големия бариерен риф в Световното културно наследство.

Състоянието му наистина е тежко, но според Ръсел Брейнард, ръководител на Програмата за наблюдение на екосистемата на рифовете, "все още сме далеч от некролог".

Според него подобен материал е неточен и кара хората, които не са специалисти, да загубят твърде рано надежда.

"Посланието трябва да бъде, че все още не е късно да променим нещата и Австралия да защити по-добре рифа, вместо да се предава", добавя и Тери Хюз, директор на Центъра за проучване на кораловите на рифове.

Виж още: Утайката от кафето може да се използва за пречистване на вода