Google е все по-близо до това да покрие почти цялата планета с безплатен интернет чрез програмата си Project Loon. Но малко преди да се случи това, компанията от Маунтин Вю явно променя плановете си, след като на конференцията на TechCrunch Disrupt, провеждаща се в Ню Йорк, Астро Телър от Google сподели, че екипът на Google X е прекарал последните 6 месеца в преговори с големи компании за купуване на „хармоничния спектър“. „Ние мислим, че това е от критично значение за проекта, и искаме да направим тази промяна преди стартирането на Loon“, казва Телър.

Но когато този план е бил представен на Лари Пейдж (Google CEO), той не е останал никак впечатлен. За да отговорят на очакванията на Пейдж, екипът избра не да купува „хармоничния спектър“, а вместо това да използва спектъра, който е вече собственост на телекомуникационните компании по целия свят.

Вместо да плащат за лицензиране на спектър, Google ще сключи договор за наем на балоните с операторите, тъй като така или иначе те летят над страните, където всяка компания предоставя своите услуги.

"Това всъщност те кара да се чувстваш много по-удобно, че не нахлуваш в дадена страна и се опитваш да отмъкнеш потребителите", казва Телър. "Така че сега ти и аз можем да бъдем много добри приятели и няма да е нужно да купуваме спектъра." Този подход също така ще даде на Google много повече трафик.

От Project Loon ще могат да се възползват и операторите. Те рядко използват пълния потенциал на честотния си спектър в слабо населените райони, защото това просто не е икономически смислено. Сега чрез това споразумение с Google операторите ще запълнят празнините с "плаващите клетъчни кули", които имат за цел да донесат интернет свързаност до нови части на света. Използването на спектъра е само един аспект от големия план на Google. Компанията има още много работа, за да може Project Loon да достигне истинския си потенциал.

 

Виж още: Един от Project Loon балоните завърши околосветското си пътешествие.