Един от Project Loon балоните с горещ въздух току-що завърши пътешествието си около света. Въпреки че от Google бяха изчислили, че обиколката на планетата ще бъде завършена за около 33 дни, то резултатите надминаха очакванията им и това се случи само за 22 дни. Моделът, наречена Ibis-167, трябваше да се пребори с особено силни ветрове.

Ето какво пише екипът на Porject Loon в Google+ страницата си:

"Тъй като през юни миналата година ние събрахме данни за въздушните течения чрез тестови полети, за да усъвършенстваме нашите модели, сега сме в състояние да прогнозираме траекториите на балоните два пъти по-добре. В допълнение помпата, която вкарва въздух във или извън балона, е станала три пъти по-ефективна, което прави възможно да се променя височината по-бързо. Имаше моменти например, когато този балон е можело да бъде издухан от полярен вихър - големи, мощни вятърни течения, които се срещат в близост до стратосферата в полярната област, но тези подобрения ни позволиха да маневрираме около тях и да спазваме предварително зададения курс."

Project Loon е част от Google X Lab и с него Google се надява да направи интернет достъпен от почти всяка точка на планетата чрез антени, които се намират на борда на балоните. Компанията все още провежда тестове и доусъвършенства технологията си.

 

Проследете в реално време движението на интернет балоните на Google.

Тагове: