В момента на тази планета се говорят повече от 7000 езика и Meta изглежда иска да разбере всички. Преди шест месеца компанията стартира своя амбициозен проект No Language Left Behind (NLLB), обучавайки AI да превежда безпроблемно между множество езици, без да се налага първо да минава през английски. В сряда компанията обяви първия си голям успех, наречен NLLB-200. Това е AI модел, който може да говори на 200 езика, включително редица по-малко разпространени езици от цяла Азия и Африка като лао и камба.

Според публикация в блога на компанията в сряда NLLB-200 може да превежда 55 африкански езика с „висококачествени резултати“. Meta се хвали, че производителността на модела при бенчмарка FLORES-101 надминава съществуващите най-съвременни модели средно с 44 процента и с цели 70 процента за избрани африкански и индийски диалекти.

Преводът между два дадени езика - особено ако нито един от тях не е английски - се оказа значително предизвикателство за езиковите модели AI, тъй като, за да се обучават, много от тези системи за превод разчитат на писмени данни, извлечени от интернет.

Подобно на повечето от другите си публично популяризирани програми за изкуствен интелект, Meta реши да отвори кода на NLLB-200, както и да предостави 200 000 долара безвъзмездни средства на нестопански организации за разработване на реални приложения за технологията. Такива могат да бъдат открити в приложения като Facebook News Feed или Instagram например.

„Представете си да посетите любима група във Facebook, да попаднете на публикация на игбо или луганда и да можете да я разберете на собствения си език само с едно щракване на бутон“, се дава като пример в публикацията на Meta. Можете да добиете представа как работи новият модел на демонстрационния сайт на Meta.


Снимка: Unsplash

Виж още: Криптопортфейлът Novi на Meta премина набързо в дигиталното небитие