Изследователи от Университетския колеж в Лондон са направили това, за което известните готвачи и италианските майстори могат само да мечтаят: те са направили най-тънките спагети в света. Това кулинарно постижение, публикувано в Nanoscale Advances, произведе нишки от нишестени нановлакна, които са широки само 372 нанометра, което е невидимо за невъоръженото око и е дори по-малко от някои дължини на вълните на светлината.

„Най-тънките спагети в света“ звучи глупаво, но нишестето всъщност може да има важни приложения в медицината. Например нишестето от нановлакна може да помогне за заздравяването на рани, когато се използва в превръзки, тъй като ще може да предпазва от бактерии, като същевременно пропуска влага. Вместо да преминат през енергийно интензивния процес на рафиниране на собствено нишесте от растителни клетки за нановлакна, тези химици решават, че купеното в магазина е добро, и правят нишките си директно от брашно. Тяхната версия на нановлакната е създадена чрез процес, наречен електроспининг, при който електрически заряд изтегля смес от брашно и течност през изключително малки метални отвори в нишки с ширина само нанометри. Екструдирането през матрица е буквално същият начин, по който се правят обикновени спагети към болонезе или кюфтета, само че в много, много по-малък мащаб.

Все още предстоят много проучвания, преди продуктът да се появи в лекарския кабинет, но това е стъпка към по-устойчиви нишестени нановлакна. И макар че със сигурност мнозина биха гледали с интерес как готвачи се опитват да обяснят невидимата паста в риалити шоу, почти сигурно е, че електроспинингът няма да се превърне в новата гореща молекулярна гастрономия. Както казва съавторът на статията проф. Гарет Уилямс от Фармацевтичния факултет на Калифорнийския университет: „За съжаление, не мисля, че това е полезно като паста, тъй като тя ще се превари за по-малко от секунда, преди изобщо да може да я извадите от тенджерата“.

Снимка: Unsplash

Виж още: Богатствата на този астероид могат да направят всеки един на Земята милиардер