Свръхпреработените храни са толкова вредни за здравето, че би трябвало да се продават с предупреждения в стила за тютюневите изделия, смята епидемиологът, който е създал този термин.

"Свръхпреработените храни" увеличават дела си и доминират в световната диета въпреки риска, който представляват за здравето, тъй като увеличават риска от множество хронични заболявания", казва пред Guardian Карлос Монтейро, професор по хранене и обществено здраве в Университета на Сао Пауло.

"Те изместват по-здравословните и по-малко преработени храни по целия свят, а също така водят до влошаване на качеството на храненето поради редица вредни свойства", каза той. "Заедно с това тези храни са двигател на пандемията от затлъстяване и други хронични заболявания, свързани с храненето, като например диабет."

По време на изказването си на Международния конгрес по затлъстяване тази седмица Монтейро предупреди, че ултрапреработените храни са вече толкова разпространени и толкова влияят на човешкото здраве, че продажбата и консумацията им трябва да бъдат силно ограничени, като за храните, които нарушават правилата, се въведат "предупреждения отпред на опаковката, подобни на тези, използвани на цигарените кутии".

На пръв поглед идеята изглежда логична, макар и малко драстична. Храните с високо съдържание на растителни мазнини наистина са навлезли в хранителния режим на много хора на Запад, като повече от половината от средния хранителен режим в САЩ и Обединеното кралство се състои от този вид храни. Те увеличават средния калориен прием на тези, които ги консумират - дори в сравнение с непреработените диети, които са съпоставени по отношение на съдържанието на сол, мазнини и захар - и са свързани с десетки вредни ефекти върху организма, включително повишен риск от сърдечни заболявания, различни видове рак, диабет, и дори могат да влошат психичното здраве.

Така че аргументът на Монтейро, че вредните храни трябва да се третират като опасност за общественото здраве, подобно на тютюневите изделия, не е лишен от основание.

"Както тютюнът, така и свръхпреработените храни причиняват многобройни сериозни заболявания и преждевременна смъртност; и двата продукта се произвеждат от транснационални корпорации, които инвестират огромните печалби, които получават от своите привлекателни/пристрастяващи продукти, в агресивни маркетингови стратегии и в лобиране срещу регулирането; и двата продукта са патогенни (опасни) по замисъл", посочва Монтейро. "Преформулирането не е решение."

Някои обаче смятат, че забраната или ограничаването на този вид храни са твърде опростени. От една страна, видовете храни, които биха били засегнати от подобна мярка, могат да ви изненадат: макар да звучи драматично, терминът "свръхпреработен" всъщност описва само храни, които се състоят от множество съставки с добавки - така че, да, хамбургерът от бързата закуска, за който си мислите, се брои, но също така и бебешкото мляко, плодовото кисело мляко и дори хлябът, купен в магазина.

Снимка: Unsplash

Виж още: Time ще захрани лакомията за човешко знание на OpenAI със 101 години журналистика