Не изпадайте в паника, когато прочетете следното изречение: има акули с развити крака, които могат да ходят по сушата.

Не, това не е създание като от хорър комедии като Sharknado или Snakes on a Plane. Това е реална еволюция на живота, която се случва пред очите ни и както изследователи от Австралия и Флорида откриха в ново проучване, че тези изненадващо сладки малки животинки са изключително очарователни.

За да бъдем честни, „ходенето“, което прави акулата еполет, не прилича на това на двукрак човек или дори като походка на котка, куче или друг бозайник. Вместо това, те избутват перките си, за да повдигнат телата си и след това ги притискат към плоски повърхности, за да се гърчат напред. Това е неудобен процес, но е несъмнен знак за малките същества, които се движат извън водата, което е интересно по много причини – не на последно място е, че нашите собствени далечни предци може би някога са направили същия преход.

Това не е първият път, когато чуваме за „ходещите“ акули – в началото на 2020 г. докладите за тези риби отбелязаха, че те са най-скоро еволюиралите видове акули, известни на науката.

Според прессъобщение от Атлантическия университет във Флорида ниското съдържание на кислород в дома на акулата еполет в Големия бариерен риф вероятно е причината тя да може да изкара до два часа извън водата.

Може би най-важното от откритията на университета и австралийските изследователи, публикувано в списание Integrative and Comparative Biology, е странната съгласуваност в локомоторните характеристики на малките акули или способността им да се придвижват от едно място на друго по време на тяхното развитие.

В опит да разберат точно какво прави тези акули способни да плуват във вода и да ходят по сушата, изследователите са изследвали бебешките екземпляри на различни етапи на развитие и са установили, че дори когато бебетата, известни като „новородени“, са израснали в „млади“ и телата им са по-развити, те продължават да „ходят“ по същите начини последователно. Това беше изненадващо, тъй като, както отбелязват изследователите в прессъобщението си, бебетата имат изпъкнали коремчета поради хранителна жълтъчна торбичка, която губят, след като пораснат достатъчно, за да търсят храна сами.

„Тези черти също могат да бъдат свързани с тяхното устойчиво физиологично представяне при предизвикателни условия на околната среда“, казват учените в прессъобщението, „включително тези, свързани с изменението на климата – важна тема за бъдещи проучвания“.

Снимка: City.and.Color/Flickr

Виж още: Новият облик на злото: изригнал подводен вулкан освободи стотици акули

 

Тагове: