Ембаргото, което Доналд Тръмп наложи на Huawei, сериозно осакати втората по големина смартфон компания в света. Но Китай е в позиция, от която може на свой ред да отговори на хвърлената ръкавица подобаващо. Ако реши. Анализатори от Goldman Sachs са изчислили, че ако Apple получат подобна забрана на територията на Китай, това би им струвало 29% от приходите. Тази цифра се отнася само за продажбите на телефони, но от друга страна фабриките за на Apple продукти се намират в Китай.

Разбира се, това е само теория и към момента няма изгледи да се осъществи. Но при едно такова стечение на обстоятелствата последствията за Apple биха били били доста сериозни. Подобно действие обаче би могло да се окаже прибързано в дългосрочен план: „То би могло да има негативни последици за китайската технологична екосистема, както и за местната заетост“ твърди Goldman Sachs.

От своя страна Apple обмисля вариант, при който да премести производството извън Китай, но това е много по-лесно на думи, отколкото на действия.

Вижте още: Забраниха на Huawei да използва microSD карти в своите телефони

Тагове: