Подготвяйки се за деня, в който вече няма да може да разчита на доставката на части и компоненти от САЩ, Huawei е започнал да съхранява запаси от някои компоненти, които трябва да са достатъчни за около една година. Оказа се, че това е правилно решение в светлината на решението на администрацията на Тръмп да постави дружеството в списъка за санкции на Министерството на търговията. След изтичането на настоящия тримесечен временен лиценз на Huawei ще е необходимо одобрение на правителството на САЩ за придобиване на доставки от там. В същото време свързани с производството на чипове компании като Qualcomm, Intel, Xilinx, Qorvo и ARM Holdings обявиха, че са прекъснали връзките си с китайския производител.

Решението на Huawei да се запаси с компоненти е спомогнало за създаването на "фалшиво търсене" на полупроводници. Анализаторът на маркетинговата компания CLSA Себастиан Хю изчисли, че покупката на Huawei е добавила 8% към ръста на приходите в чип индустрията през първото тримесечие. Хю казва, че през текущото тримесечие излизането на Huawei от пазара ще доведе до 4% спад в приходите от чипове. Това е така, защото Huawei (с изключение на покупките, направени за изграждане на нарочен инвентар) обикновено държи 8% до 9% от пазара на чипове, а половината от тримесечието вече е приключила.

Виж още: В последното обяснение на Тръмп за Huawei няма особена логика

Според анализатора влиянието на отсъствието на Huawei от пазара на чипове ще се оцени по-трудно след това тримесечие. Това е така, защото дружеството би могло да се справи както обикновено, ако САЩ и Китай се съгласят на нов търговски договор; онзи ден президентът Доналд Тръмп заяви, че САЩ биха могли да използват Huawei като разменна монета за извличане на по-добри условия от Китай по време на бъдещи търговски преговори. Това означава, че всяка прогноза, направена за Huawei, трябва да бъде взета с доза неопределеност. Колкото и зле да изглеждат нещата за Huawei, ситуацията може да се промени на 180 градуса.

Това, с което Huawei трябва да се занимава, е какво да направи в бъдеще, след като използва всички компоненти, които е складирал. Хю казва, че Huawei може да има големи проблеми преди края на годината.

"Преди края на тази година те ще използват всички критични компоненти", отбелязва анализаторът. "Ако забраната не бъде вдигната дотогава, те ще бъдат в беда."

Компанията е похарчила 11 милиарда долара за закупуване на части от САЩ миналата година и очевидно е по-зависима от американските доставчици, отколкото мнозина смятаха. Според CLSA компанията е отговорна за разработването на една трета от компонентите и частите, които използва в своите смартфони. По-рано Huawei заяви, че би искал да увеличи този брой до 90%. Хю също разсъждава за вътрешната подмяна на Android, която се очаква да се случи тази есен.

Той пита: "Ако са готови, защо не го използват сега. Защо чакат неща да се случат?".

Новата операционна система може да бъде пусната със серията Huawei Mate 30, която ще се появи по-късно тази година.