16 000. Приблизително толкова патенти за различни 5G стандарти притежава Huawei в момента според Лу Йонг – вицепрезидент на Huawei Technologies Co., Ltd., цитиран от Gizchina. Това означава, че компанията контролира 20% от всички 5G технологични патенти в света. За справка – всички компании в телекомуникационния сегмент в САЩ контролират общо 15% от световното количество 5G патенти.

Вижте още: За пръв път в света: Huawei работи по 8K телевизор с 5G връзка

Както посочва Рен Жънгфей – основателят на Huawei, в своето пространно интервю, дадено пред китайски медии на 21 май тази година: „5G не е атомна бомба, технологията е в полза на обществото! 5G има 20 пъти по-голям капацитет от 4G, а 4G - 10 хиляди пъти по-голям от 2G. Консумацията на енергия на 5G е 10 пъти по-малко от тази на 4G. Нашата 5G базова станция е изключително малка – с големината на едно куфарче, около 20 килограма. Няма нужда да построиш цяла предавателна кула за 5G разпръскване.

Това може да се случи просто с инсталиране на устройство на стената. Устройствата могат да работят десетилетия, защото са създадени от антикорозионни материали. Това означава, че нашите 5G устройства могат да се инсталират дори и в подземни пространства и канали. Това е много подходящо за Европа, където много често не могат да се строят нови структури заради наличието на исторически сгради.

С нашите 5G базови станции потребителите ни в Европа могат да редуцират своите цени за инсталация с почти 10 хиляди евро на всяка инсталация. Няма нужда да използват кранове, няма нужда да сторят кули. Сега просто може да инсталираш своята 5G базова станция ръчно. Изключително лесно е.

5G е изключително мощна – толкова, че може да поддържа прехвърлянето на огромно и висококачествено съдържание като 8K видео например. Казват, че 5G ще намали цените десетократно. Всъщност е по-скоро стократно“.