Според доклад на Bank of America изкуственият интелект (ИИ) може да стимулира световната икономика с до 15.7 трилиона долара до 2030 г., като се възползва по-добре от големите масиви данни.

Докладът "Тематично инвестиране", написан и изготвен от Хаим Израел - ръководител на отдела за глобални изследвания в областта на тематичното инвестиране на Bank of America, - беше изпратен за първи път на заинтересованите страни в банковия сектор миналия месец. Тази седмица Израел предостави копие от доклада на The Jerusalem Post.

Според прогнозите на Израел световният пазар на изкуствен интелект - софтуер, хардуер и услуги - може да достигне 900 млрд. долара до края на 2026 г. Въпреки че ИИ съществува от около 70 години, според Израел светът едва сега е на път да преживее революцията на ИИ.

Израел сравнява ситуацията с "момента на iPhone" в началото на 2000 г. или с интернет бума през 90-те години на миналия век поради четири причини:

1 - Демократизация на данните

2 - Безпрецедентно масово приемане

3 - Технологично развитие с голяма скорост

4 - Изобилие от случаи на търговска употреба

"Намираме се в решаващ момент", казва той пред Post. "Не става въпрос за технология, а за революция."

В доклада си той подчертава, че днес за един час се създават повече данни, отколкото за цяла година само преди две десетилетия - а темпът на глобално производство на данни се очаква да се удвоява на всеки две години. Освен това, тъй като генеративният изкуствен интелект, който позволява на машините да разбират естествения език и да създават диалог и съдържание, подобни на човешките, се възприема масово, обществото може да се възползва по-добре и по-пълноценно от създадените данни.

"На ChatGPT бяха необходими само пет дни, за да достигне 1 милион потребители, 1 милиард кумулативни посещения за три месеца и степен на приемане, която е три пъти по-висока от тази на TikTok и 10 пъти по-висока от тази на Instagram", се казва в доклада. "Технологията се развива експоненциално. През последното десетилетие изчислителната мощност за обучение на набори от данни за ИИ се удвояваше на всеки три месеца, изпреварвайки закона на Мур шест пъти. През последните четири години броят на параметрите за големите езикови модели нарасна 1900 пъти. А в рамките на едно десетилетие моделите на ИИ могат да бъдат 1 милион пъти по-мощни от днешния ChatGPT."

Израел заявява, че не само се разработват нови генеративни приложения за ИИ с невиждана досега скорост и хората бързо се адаптират към начина на използването им, но и самите хора произвеждат данни с безпрецедентни темпове.

"Докато приключите с четенето на това изречение, вече ще са изпратени приблизително 231 милиона имейла, 6 милиарда търсения в Google и 69 милиона съобщения в WhatsApp, а в YouTube ще са качени приблизително 500 часа видеоклипове", пошегува се той.

Снимка: Unsplash

Виж още: Човек без опит използва ChatGPT, за да създаде ужасяващо сложен зловреден софтуер