По-рано този месец изследователски екип от Националната здравна служба на Обединеното кралство обяви, че успешно е извършил кръвопреливане с помощта на лабораторно отгледана кръв в първото известно клинично изпитание на подобно нещо.

Червените кръвни телца, които са били отгледани в лаборатория, вече са били трансфузирани на друг човек в първата в света такава манипулация.

Произведените кръвни клетки са отгледани от стволови клетки от донори. След това червените кръвни клетки бяха трансфузирани на доброволци в рандомизираното контролирано клинично изпитване RESTORE.

Проучването изучава продължителността на живота на лабораторно отгледаните клетки в сравнение с инфузии на стандартни червени кръвни клетки от същия донор. Всички кръвни клетки, отгледани в лаборатория, са пресни, така че опитният екип очаква те да се представят по-добре от подобно преливане на стандартни дарени червени клетки, което съдържа клетки с различна възраст.

Освен това, ако произведените клетки издържат по-дълго в тялото, пациентите, които редовно имат нужда от кръв, може да не се нуждаят от трансфузии толкова често. Това би намалило претоварването с желязо от честите кръвопреливания, което може да доведе до сериозни усложнения.

"Крайъгълният камък в това изпитание идва след десетилетия работа, опитвайки се да разберем как да отглеждаме тези видове клетки в лабораторията на първо място. Клетките, използвани в опита, са отгледани от стволови клетки, взети от кръвта на възрастни донори", казват медиците. Изследователският екип се нуждаеше от 500 000 стволови клетки, за да създаде 50 милиарда червени кръвни клетки. От този обем 15 милиарда клетки са били на правилния етап на развитие за трансфузия. (Здравите възрастни имат около 3 до 5 милиона червени кръвни клетки на кубичен милиметър кръв.)

Досега опитът изглежда е бил успешен и нито един от пациентите не се е превърнал във вампир или е демонстрирал някакви други отрицателни странични ефекти.

Снимка: Unsplash

Виж още: Тонове човешки боклук замърсяват Марс след 50 години проучвания