Докато прилепите са били тясно свързвани с вампирите от векове, всъщност има само три вида прилепи, които пият кръв. Повечето от тях вместо това се хранят с плодове, нектар,  насекоми и малки животни като жаби и риби. Кръвта е с ниско съдържание на калории, като същевременно е богата на желязо и протеини, което не я прави толкова ценен източник на хранителни вещества. Сега екип от учени е разбрал как и защо тези видове прилепи вампири са единствените бозайници, които могат да живеят само на диета с кръв.

След като сравняват генома на обикновените прилепи вампири с 26 други вида, учените откриват 13 гена в кръвосмучещите бозайници, които или вече не работят, или липсват. Три от тези загуби са докладвани в друго проучване, публикувано през 2014 г., като всички те показват намалено усещане за вкус при прилепите вампири. Останалите 10 генни загуби според екипа са нови открития.

Загубата на ген, наречен REP15, показва засилено усвояване на желязо в стомашно-чревните клетки на животните, което те също отделят бързо. Това предотвратява претоварването с желязо, което може да има тежки вредни ефекти. Липсата на други два гена позволява на глюкозата да остане по-дълго в телата на прилепите и предотвратява хипогликемия, тъй като кръвта съдържа минимално количество въглехидрати. Друг отсъстващ ген може също да е следствие на „обширните морфологични и физиологични модификации“ в стомаха на обикновените вампирски прилепи. Вместо да бъдат мускулен орган, стомасите им са разширяеми структури, използвани за съхранение на големи количества течност, и служат като основно място за абсорбция на течности.

Загубата на един ген дори допринася „за еволюцията на изключителното социално поведение на прилепите вампири“. Тъй като не могат да оцелеят твърде дълго без хранене, защото кръвта е с много ниско съдържание на калории, прилепите вампири могат да повръщат храната си и да я споделят с другите. Те също могат да следят кой е споделял с тях в миналото и ще им предоставят помощ в бъдеще, ако е необходимо. Хана Ким Франк, изследовател на прилепи от университета Тюлейн, казва пред AP: „Доста странно и невероятно е, че прилепите вампири могат да оцелеят с кръв – те са наистина странни, дори сред прилепите“.

Проучването, разкриващо загубата на гени, които им позволяват да живеят от кръвта, не прави прилепите вампири по-малко странни или интригуващи. Можете да прочетете цялото изследване в списанието Science Advances.

Снимка: Pikrepo

Виж още: AI предложи 40 000 нови химически оръжия само за 6 часа