Транспортните власти в Дубай ще използват изкуствен интелект, който да планира по-ефективни маршрути на градския транспорт в реално време на базата на това, как се използва той през деня. Така в един момент алгоритми за машинно обучение ще могат да актуализират 150 маршрута из Дубай, използвани от близо 2158 автобуса.

Пилотният проект предвижда изкуственият интелект да управлява 10 маршрута за един месец, за да се обучи системата на това, кои спирки се използват цял ден, кои са натоварени само в пиковите часове и на кои рядко има хора.

Анализите досега показват, че прахосаното от градския транспорт време ще може да се намали с 13 процента. Освен това иновативната технология ще намали разхода на гориво и вредните емисии, както и ще спести време на пътниците и шофьорите.

Този план на транспортните власти в Дубай е част от стратегията за налагане на изкуствен интелект в ОАЕ. Ако обаче се окаже успешен, той може да бъде полезен в по-широк план на градовете по света, които планират своето бъдеще в условията на пандемия, която вече започна да променя много аспекти на нашето ежедневие.

Снимка: shutterstock

Виж още: Exynos 1000 най-сетне може да се окаже по-бърз от Snapdragon 875