Учени откриха иновативен биосинтетичен материал, който според тях може да бъде използван за сливане на изкуствен интелект с човешкия мозък.

Пробивът, представен на виртуалното изложение American Chemical Society Fall 2020, е основна стъпка към интегрирането на електрониката с тялото, за да се създадат получовешки и полуроботизирани „киборг“ същества. Свързването на електроника с човешката тъкан e голямо предизвикателство поради това, че традиционните материали, като злато, силиций и стомана обикновено причиняват реакции на организма при имплантирането им.

Те не само причиняват увреждане, но и прекъсват електрическите сигнали, преминаващи между компютрите и мускулната или мозъчната тъкан. Изследователите от университета в Делауер успяха да преодолеят това затруднение след тестове с различни видове полимери.

"Идеята за този проект се зароди, когато се опитвахме да свържем органичните микроелектроди с мозъка, но големият проблем беше фактът, че човешките мозъци са изградени от органични, живи материали", каза д-р Дейвид Мартин, който ръководи изследването.

"Прототипът не работеше добре, затова решихме, че трябва да има по-добър начин за постигане на целта ни. Започнахме да разглеждаме различни органични електронни материали като полимери, които се използват в небиологични устройства. За наш късмет успяхме да намерим химически стабилен материал, който се продава в търговската мрежа като антистатично покритие за електронни дисплеи."

Полимерът, известен като Pedot, има точните свойства, необходими за взаимодействие на електронния хардуер с човешката тъкан, без да причинява увреждания, като същевременно драстично подобрява работата на медицинските импланти. Напоследък беше открито, че същият универсален полимер Pedot е способен да трансформира стандартните тухли, използвани в строителството, в единици съхранение на енергия главно заради способността си да прониква в порести материали и да провежда електричество.

Експериментът на д-р Мартин използва тънък слой Pedot в комбинация със специално антитяло, което стимулира растежа на кръвоносните съдове след нараняване и също така може да се използва за откриване на тумори в ранните етапи на растеж.

"Назовете любимата си биомолекула, и по принцип можете да направите Pedot ивица, която има свойствата на избраната биофункционална група, която ви интересува", казва д-р Мартин.

Изследователите са създали полимер, комбиниран с допамин, който играе роля в пристрастяващото поведение.

Няколко компании и изследователски институти вече работят върху технологията за свързване на мозъка към компютрите, като Neuralink на Илон Мъск е може би най-близо до създаването на търговски продукт. Тя планира да разкрие повече подробности за мозъчните си чипове по-късно този месец, които един ден биха могли да осигурят свръзка към мозъка чрез USB-C кабел.

Илон Мъск вече направи няколко разкрития за технологията на Neuralink, като заяви по-рано тази година, че тя "може да разшири обхвата на слуха извън нормалните честоти" и дори да позволи на устройствата да предават музика директно в мозъка на хората.

 

Снимка: Flickr; shutterstock

Виж още: Бъдещето на програмирането не е безкодово

 

HiCast е седмичният подкаст на екипа на списание HiComm, в който разговаряме за най-интересното от света на технологиите, филмите и игрите. Слушайте епизод 2 тук: