Джейсън Алън живее в Колорадо и миналата седмица запали фитила на дебат, който ще продължи доста време: той използва софтуер с изкуствен интелект, за да създаде произведение на изкуството, изпрати го на състезанието за изящни изкуства на Colorado State Fair и взе първо място с награда. Излишно е да казваме, че някои хора не харесват идеята.

Трябва да се отбележат няколко важни факта. Алън донякъде призна това, което е направил, като посочи, че творбата му е от „Джейсън Алън чрез Midjourney“, и също така прекара значително време в работа по указанията за създаване на евентуалните произведения на изкуството. Той също така работи допълнително върху изображенията, създадени от Midjourney във Photoshop, така че те са ръчно завършени.

Но, разбира се, това е нюанс на централния проблем: AI бот просто победи хора художници и очевидно също беше достатъчно правдоподобен, за да заблуди човешките съдии.

Midjourney е един от многото инструменти за генериране на AI изображения, които се появяват в момента, и засега е в бета-версия. Потребителят въвежда текстови подкани и софтуерът генерира изображения въз основа на асоциациите в тях. Това означава, че има елемент на човешки финес в това, което произвежда, тъй като специфичният език в различни комбинации може да доведе до широк спектър от резултати. Има голям елемент на автоматизация, но изображенията все още са фундаментално инструменти, които могат да бъдат манипулирани от хората.

Изображенията на Алън със сигурност не са лоши; те са доста красиви. Неговото печелившо произведение се нарича Théâtre d'Opéra Spatial и взе наградата в категорията за цифрово изкуство на щатския панаир. То е отпечатано върху платно и показва куп фигури, гледащи от тъмен интериор към слънчев научнофантастичен пейзаж.

Говорител на Министерството на земеделието на Колорадо каза пред Times, че тъй като Алън е разкрил използването на Midjourney в своята кандидатура, това наистина е в рамките на правилата. Той добави, че двамата съдии не са знаели какво е Midjourney по това време, но независимо от това биха присъдили наградата на работата на Алън.

Алън вярва, че в крайна сметка награди като тази ще доведат до създаването на „категория AI“, което наистина изглежда като разумно решение за дебат, който може да стане изключително разгорещен. Човек усеща, че Алън обаче е готов за битката със своите критици.

„Етиката не е в технологията“, каза Алън пред Times. „Това е в хората. Това няма да спре. Изкуството е мъртво. Свърши. AI победи. Хората загубиха.“

Въпреки че това е очевидна провокация, тя ни вкарва в объркания и без отговор въпрос, какво се счита за изкуство и какви методи за производство на изкуство са „валидни“.

Снимка: Jason Allen

Виж още: Илон Мъск иска да си подаряваме Tesla за Коледа