Изследователи в Китай са измислили нов и сложен начин за откриване на порно с цел цензура. Устройството, подобно на шлем, може да открие пикове в моделите на човешките мозъчни вълни, когато на наблюдателя се представят порнографски изображения.

Порнографията е незаконна в Китай от създаването на Народната република през 1949 г., така че цензурата там е доста голямa. От известно време AI ботовете бяха пуснати в мрежата в опит да открият и маркират всяко открито неприлично изображение. „Оценителите на порно“, или jian huang shi, мнозинството от които са жени, също са в състояние да помогнат да уловят това, което изкуственият интелект пропуска, но много неща все още се изплъзват през тези бариери и се филтрират към гладната за порнография широка публика.

В резултат Китай не е доволен от сегашната си тактика на цензура.

За да подобрят и автоматизират цензурата, която вече се извършва, изследователите от Пекинския университет Jiaotong разработиха шлема за „четене на мисли“, който прилича повече на шапка за душ, покрита с жици, за да увеличат максимално ефективността на сегашните си усилия. Той е в състояние да открива порнографски изображения с висока точност и дори е в състояние да филтрира през потенциално отвличащи вниманието мозъчни вълни, причинени от емоционални състояния, ниски нива на енергия и случайни мисли.

Участниците в изследването се състоят от 15 мъже доброволци на възраст 20-25 години, на които предполагам, че им е показвано „чисто“ порно (хомосексуалността е законна, но все още широко се гледа с неодобрение в Китай).

Изследователите отбелязват, че технологията работи почти всеки път, когато участниците получават ясни изображения. Все пак това предизвика някои фалшиви аларми. Изследователите обясняват точността от 80% с това, че учебният материал не е съвсем адекватен на проучването.

Предполага се, че това ще бъдат инструменти, които да помогнат на оценителите на порнография да вършат работата си по-ефективно; вместо да щракат през стотици изображения на ден, да им определят дали са преминали или не са преминали по скалата на възбудения, на тях могат да бъдат показани голяма част от изображения в бърза последователност и компютърът ще използва техните мозъчни данни, за да свърши останалото.

Това със сигурност ще направи процеса им по-бърз, но има опасения какви нови, инвазивни закони могат да възникнат около наблюдението на мозъчните вълни при използване на мрежата. В момента няма закон срещу използването на устройства като тези, нито има закон, който да управлява вида данни, които могат да се събират от тях.

Снимка: Unsplash

Виж още: Qualcomm иска да задмине М2 на Apple със своя чип Nuvia