Китай планира да върне проби от Марс на Земята през 2031 г. или две години преди NASA и Европейската космическа агенция (ESA) да се опитат да направят това.

Целевата дата беше обявена в презентация в понеделник (20 юни) от Сун Жижу, главен дизайнер на орбиталния апарат и марсоход Tianwen 1, който пристигна на Червената планета през февруари 2021 г. В сравнение със съвместния проект на NASA-ESA Китай ще опита да стигне с едно кацане до Марс и без отделни марсоходи, които да вземат проби от различни места.

NASA наскоро поиска публичен принос за своите съвместни планове за връщане на проби, след като агенцията реши да разработи втори спускаем апарат на Марс. Добавянето на този втори спускаем апарат измества пристигането на проби от Марс на Земята обратно от 2031 г. към 2033 г.

Кампанията на NASA-ESA ще извлече проби, събрани от марсохода Perseverance на американската космическа агенция, който проучва широкия 45 километра кратер Jezero от февруари 2021 г. Проектът ще използва построен в Европа марсоход за изнасяне да взетите проби, които ще бъдат поставени на борда на произведено в Америка "средство за кацане на Марс" (MAV). MAV ще изстреля контейнера с пробата в орбита на Марс, където ще бъде прихванат от европейски орбитален апарат за връщане на Земята.

Усилията на Китай ще бъдат по-рационализирани, като пръстта и скалите се събират от една малка площ чрез пробиване и мобилно интелигентно вземане на проби, потенциално с помощта на четирикрак робот.

Китай вече има опит в доставянето на проби от Луната. Националната мисия Chang'e 5 кацна на Луната през декември 2020 г. и малко след като достави на Земята първите лунни проби, след като Луна 24 на Съветския съюз направи това през 1976 г. Освен това Китай вече има значителен опит и с Марс благодарение на Tianwen 1, който стартира през юли 2020 г. и пристигна на Червената планета през февруари 2021 г. Tianwen 1 се състои от орбитален апарат, както и спускаем апарат и роувър, наречен Zhurong; това последно дуо кацна през май 2021 г.

Орбиталният апарат Tianwen 1 и Zhurong все още са актуални. Марсоходът влезе в планирана хибернация през май тази година, за да се опита да издържи студената зима на Червената планета.

През 2021 г. както служители на NASA, така и членове на администрацията на президента Джо Байдън предупредиха, че китайското проучване може да представлява заплаха за американските интереси, така че предстоящите планове на Пекин обещават още по-вълнуваща бъдеща космическа надпревара.

Снимка: CNSA

Виж още: Изтекли документи показват колко далеч е NASA от истината за кацането на Луната