Коронавирус епидемията не може да спре хакерската дейност и Вашингтон е убеден, че китайските власти опитват да проникнат и на този фронт. Според американските власти в рамките на последните няколко седмици се наблюдава скок на кибератаките срещу правителствени агенции и фармацевтични компании и всички те идват от Китай. Предполага се, че Пекин се опитва да открадне ценна научна информация за болестта, за да помогне на собствените си лекари да разработят ваксина.

Засега Китай не отговаря на обвиненията, но според американските служби е основен източник на увеличените атаки. Други държави, като Русия и Северна Корея, също са сред потенциалните заподозрени, а изглежда, че ирански хакери са проникнали в имейли на служители от СЗО.

Китайската следа изглежда най-логична. И преди американските служби уличаваха спонсорирани от Пекин хакери за атаки срещу здравни обекти. Твърди се, че страната поддържа кампания на дезинформация, която да предизвика хаос около ситуацията с вируса и неговия произход.

Виж още: Появиха се първите случаи на домашни животни с Covid-19